Connect with us

Lifestyle

Terapija rečima

Published

on

U zavisnosti od onog što nam nedostaje, postoji ključna rečenica koju treba da ponavljamo kako bi nam život bio bolji.

KAKVE su ti misli, takav ti je život, govorio je otac Tadej. Slaže se sa njim Džek Kenfild, autor serije knjiga “Melem za dušu”, u kojoj je objavljeno 250 naslova koji su širom sveta prodati u pola milijarde primeraka. Jedan od prvih motivacionih govornika u Americi tvrdi da u zavisnosti od onog što nam nedostaje, postoji ključna rečenica koju treba da ponavljamo kako bi nam život bio bolji.

Primera radi, ako brinemo za budućnost, trebalo bi svakodnevno da izgovaramo: “Biram da promenim svoje misli i ponašanja kako bih proizveo bolji rezultat.” Mi nismo statisti, niti posmatrači u svom životu, objašnjava Kenfild, već ga kreiramo i zato treba da preuzmemo kontrolu.

Ljudi koji su zarobljeni u prošlosti treba da kažu: “Opraštam sve loše iz prošlosti i preusmeravam energiju prema pozitivnim aktivnostima.” Ako se držimo bola, ozlojeđenosti i negativnih emocija koje su nam naneli neki događaji iz prošlosti, privlačićemo iste takve emocije i u sadašnjost. Napred možemo krenuti samo kad oprostimo, tvrdi Kenfild.

Ko ne zna šta želi u životu, trebalo bi da izgovara: “Fokusiran sam na ono što zaista želim za sebe imajući u vidu lični vrednosni sistem i životno iskustvo.” Važno je da osoba bude u mirnom okruženju i da napravi dve liste: “Ja želim” i “20 stvari koje volim da radim”. Na listi se može naći sve, ma kako ludo, neizvodljivo ili skupo bilo. Ova vežba pomaže da shvatimo šta zaista želimo u životu.

Nedostatak samopouzdanja “leči se” rečima: “Svaki dan dočekujem sa pozitivnim stavom koji čini da poverujem da je sve moguće.” Da bismo bilo šta u životu uradili, prvo moramo da verujemo u sebe, podseća Kenfild ističući da je verovanje u sebe izbor.

Advertisement
Advertisement

Popularno