TAKSE NA SRPSKE PROIZVODE Dok se Tači i Haradinaj igraju “dobrog i lošeg policajca”, pritisak Amerike mogao bi da PREOKRENE SITUACIJU

Takse od 100 odsto na robu iz Srbije koje je uvela Priština nisu ukinute ni poslije razgovora američkog ambasadora Filipa Kosneta s tamošnjim liderima. Ramuš Haradinaj se zainatio i ne odustaje od nameta.

Kosnet se juče sastao sa predsjednikom Skupštine Kosova i liderom Demokratske partije Kosova Kadrijem Veseljijem i Haradinajem u toku dana iako je bio najavljen za večernje sate u kosovskoj skupštini. Susret je trajao sat vremena, a odmah poslije njega održana je i vlada Kosova. Tamošnji mediji prenijeli su da je Kosnet, očekivano, insistirao na ukidanju taksi. Ipak, Haradinaj je poslije sastanka rekao da bi takse mogle ostati na snazi zauvijek ako Beograd ne prizna kosovsku nezavisnost.

– Naša velika želja je da ukinemo takse. Uradili bismo to da smo imali sveobuhvatni sporazum o međusobnom priznanju – kazao je Haradinaj i dodao da se neke stvari, ipak, ne mogu raditi na način kako to, kako je rekao, neki misle.

Ipak, izvor Blica očekuje da bi pritisak mogao konačno da urodi plodom.

– Poslije razgovora sa ambasadorom bolja je perspektiva za ukidanje taksa. Sva je prilika da bi to moglo da se desi uskoro – kaže sagovornik.

U prilog tome ide i izjava Veseljija, koji je ocijenio da je sastanak bio konstruktivan, te da je bilo razgovarali o izazovima ove godine.

– Odluke kosovskih institucija o važnim procesima biće u interesu građana i u koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima. Kosovo je odlučno u tome da zauvijek održi svoje strateško partnerstvo sa SAD, i to se nikada neće promijeniti. Zajedno ćemo raditi na tome da odluke kosovskih institucija za važne procese budu u interesu naših građana i u potpunoj koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima – rekao je Veselji.Takse su uvedene prije dva mjeseca, 21. novembra, na šta Beograd nije uzvratio kontramjerama, ali je ostao pri stavu da bez ukidanja taksa nema nastavka dijaloga sa Prištinom.

Spekuliše se da bi takse mogle da dovedu do pada vlade Kosovo jer su trenutno jabuka razdora između kosovskog predsednika Tačija i Haradinaja. Ipak, većina srpskih zvaničnika smatra da je kosovska realnost drugačija i da njih dvojica igraju igru “dobrog i lošeg policajca”.

Pitanje je da li će se i preigrati, s obzirom na to da im je nedavno stiglo upozorenje SAD napisano u osam tačaka, da će uvesti sankcije ako ne povuku takse. Zato i ne čudi što je Veselji na Fejsbuku, ne imenujući Haradinaja, uoči sastanka podsjetio da je prijateljstvo Kosova i SAD stalno, ali da se podrška SAD ne može smatrati bezuslovnom.

Marko Đurić: Volio bih da im ambasador SAD očita bukvicu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da bi volio da američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet očita bukvicu političarima u Prištini zbog uvođenja taksa na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ali da sumnja da će se to desiti.

Kako je ranije najavljeno, Kosnet se juče sastao sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem i predsjednikom kosovskog parlamenta Kadrijem Veseljijem.

– Volio bih da im očita bukvicu zato što su to zaslužili, ali sumnjam da će se to desiti – rekao je Đurić za Televiziju Prva prije sastanka američkih i kosovskih zvaničnika.

Upitan kako komentariše to što je predsjednik Kosova Hašim Tači nedavno naveo da se ne slaže sa odlukom o uvođenju taksa, Đurić je odgovorio da bi “bio naivan da povjeruje da se on autentično protivi tome”.

– Svi ministri iz njegove partije su glasali za takvu odluku, možda jesmo glupi, ali nismo toliko. Prvo da vidimo djela, a kada vidimo djela, razgovaraćemo na odgovarajući način – rekao je Đurić.

Priština nastavlja da se protivi želji međunarodne zajednice i konačno ukine nerazumne takse na srpske proizvode.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram