Connect with us

Svijet

Tači plaća 2,5 miliona za lobiranje kod Trampa!?

Published

on

Američka firma “Alston and Bird” traži od takozvane vlade Kosova 2.556.000 evra (2.700.000 dolara) za lobiranje kod američkog predsednika Donalda Trampa u naredne tri godine.

 

Nacrt ugovora sa pomenutim iznosom dostavljen je na potpis Enveru Hodžaju, ministru spoljnih poslova Kosova, sredinom februara ove godine i najverovatnije će biti prihvaćen.

“Zanimljivo je da je u ovoj lobističkoj firmi, koja će, po svemu sudeći, biti promoter kosovske nezavisnosti u SAD, kao savetnik zaposlen penzionisani republikanski senator Bob Dol, koji ima albansko poreklo. On je jedan od prvih koji su počeli da se u SAD zalažu za interese Albanaca sa Kosova, još pre dve decenije, i neosporno je da ima veliki uticaj”, kaže izvor lista “Alo!”.

Prema specifikaciji troškova koju je dostavila firma “Alston and Bird”, Dolovo lobiranje će kosovsku administraciju koštati 71.000 evra, odnosno 75.000 dolara na mesečnom nivou, a ugovor će trajati 36 meseci.

O ovom poslu raspravljalo se na večeri koja je održana u Vašingtonu prošle subote, a prema saznanjima “Alo!”, ovom događaju prisustvovali su mnogi uticajni političari, lobisti, ali i viđeniji novinari, kojima je predstavljen plan rada na daljoj promociji nezavisnog Kosova.

Prema nezvaničnim informacijama, ovom sastanku trebalo je da prisustvuje i Enver Hodžaj lično.

“Srbi su sa velikim oduševljenjem dočekali Trampovu pobedu na predsedničkim izborima, ali je za to teško naći realno opravdanje. Upravo su republikanski senatori bili prvi koji su se odavno zalagali za ‘ugrožena’ prava Albanaca u tadašnjoj Jugoslaviji, a neki od ključnih događaja, poput proglašenja nezavisnosti Kosova, dogodili su se upravo u vreme kad su republikanci upravlajli Belom kućom”, navodi izvor.

O činjenici da su Albanci sa Kosova ozbiljno krenuli da se uvuku pod kožu novom američkom predsedniku Donaldu Trampu govori i to što se pre nekoliko nedelja pojavila fotografija predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija sa američkim predsednikom.

(Mondo.rs)

Popularno