Connect with us

Politika

TAČI ODBIO DA POSLUŠA NATO: Zločinac se pravi da ne razume jasnu Stoltenbergovu poruku!

Published

on

Predsednik Kosova Hašim Tači odgovorio je na zabrinutost SAD i NATO o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage

On je na konferenciji za medije naveo da ovo nije “jednostrana odluka“ i da su BSK potpuno spremne da postanu vojska, prenosi “Koha“.
– Kosovo ne pravi nikakav iznenadni korak, ne pravi nikakvo iznenađenje. Nema nikakve jednostrane ili nelegalne akcije. Potezi ne bi bili opasni za mir na Kosovu ili u regionu. Kosovo se pomera u pravcu u kojem su se pomerale i druge zemlje u regionu. Istina je ova: nezavisna država Kosovo jednostavno radi ono što je legalno i konstitucionalno za svaku demokratsku zemlju na svetu- rekao je on.

Tači je dodao da su dermokratske institucije “nezavisne i suverene zemlje” odlučile da BSK daju zaduženja profesionalne vojske.

– To je izazvalo samo jednu zemlju i to je Srbija. Trenutno jedina pretnja za mir u regionu je povećanje ruskog uticaja i broj vojnih aviona u bazama u Srbiji. Ovo mora biti dodato pretnjama koje predstavlja terorizam, a Kosovo je i dalje šampion u regionu u borbi protiv terorizma- naveo je on.

– Očekujem da NATO bude svestan ovoga i da ne brine o transformaciji znajući da su BSK trenirane od strane NATO i njenih članica. Ne govorim ovo kao direktan odgovor na zabrinutost NATO, sekretara Alijanse i SAD. Rekao je da je ovo jednostrana odluka, to nije tačno. Tri godine smo pokušavali da nagovorimo srpske poslanike da glasaju za ovo, ali Srbi nastavljaju da budu protiv- rekao je Tači.

Tači je naveo da će transformacija u “Vojsku Kosova” služiti miru u regionu i u svetu gde god budu tražili od Kosova da da svoj doprinos”.
public

Kosovski predsednik se takođe zahvalio kosovskoj skupštini na podršci i izrazio uverenje da će premijer Isa Mustafa podržati predlog zakona.

– U ovom trenutku čitav politički spektrum na Kosovu, uključujući i civilno društvo i građane trebalo bi da budu ujedinjeni kako bismo završili ovaj proces koji u potpunosti zavisi od naših institucija.
Predlog zakona o Vojsci Kosova ujedinio je političare na Kosovu i ojačao poverenje građana u naše institucije. Svi koji učestvuju u proceu moraju se potpuno posvetiti”, naveo je Tači.

Govoreći o tome da Srpska lista neće glasati za zakon rekao je da taj problem postoji nekoliko godina i da su od “kosovskih saveznika” tražili da ubede poslanike sa te liste da budu za ustavne i zakonske promene.

Popularno