Connect with us

Bosna i Hercegovina

Svjetski dan učitelja: Sve nedaće zaborave u učionicama

Published

on

BANJALUKA, TUZLA – Djeca su uvijek djeca i njihov osmijeh i ljubav prema poslu uvijek su važniji od kompleksnosti vremena i okolnosti. Kako se učitelj postavi prema učenicima, oni tako imaju i poštovanje.

Ispričala je za “Nezavisne” Valentina Mandić, koja više od dvije decenije radi kao učiteljica, a koju smo juče povodom Svjetskog dana učitelja  posjetili na času u banjalučkoj Osnovnoj školi “Borisav Stanković”.

Nije uvijek bilo jednostavno, jer je počinjala raditi u ratnom periodu, ali sve nedaće zaboravljane su u učionici, gdje su mališani sa strahopoštovanjem upijali znanje od učiteljice.

“Ne mogu reći da je bilo više poštovanja ranije, ima ga i sada. Djeca su dobra i vrijedna, ali okolnosti i porodične vrijednosti su drugačije”, priča ona.

Dodaje da su djeca marljiva i da ne voli primjenjivati kazne, jer se kvalitetnim razgovorima može ukrotiti ponašanje najnestašnijih đaka.

“Kazna kao mjera treba da postoji, iako ne pribjegavam olako takvim mjerama, ali ukoliko moram, onda to bude razgovor, propitivanje, razgovor sa roditeljima”, kaže učiteljica.

Ona  dodaje da je veoma važno upoznati djecu, za šta je potrebno vrijeme, jer tako na najbolji način može pristupiti radu s njima.

“Učiteljica Valentina nikada ne galami na nas i mi nju baš volimo”, kaže njen učenik Lazar Oroz.

Za razliku od rada u nastavi, u produženom boravku ove škole atmosfera je drugačija, a svoje iskustvo u ovom poslu ispričala je učiteljica Radoslava Borić, koju smo u ovoj školi zatekli u zagrljaju sa mališanima. Ona u prosvjeti radi četiri godine.

Za nju kolege s pravom kažu da je jedna od najkreativnijih jer je njen radni prostor prepun kreativnih sadržaja koje sama osmisli i uradi sa učenicima.

“Oni su moje velike maze, a ovdje u produženom boravku imaju više slobode da se igraju, druže, razgovaraju i naravno rade, a mi smo bezbroj puta dokazali da radimo marljivo i kvalitetno, jer redovno na takmičenjima poberemo glavne nagrade”, priča nam Borićeva.

Priznaje da joj je nakon dugog čekanja na zaposlenje bilo pomalo i žao što nije dobila posao u nastavi, već u produženom boravku, jer je takav radni odnos specifičan i nije zaposlena za vrijeme raspusta, već svake školske godine ponovo konkuriše. Dodatno joj otežava svakodnevno putovanje iz Kotor Varoša u Banjaluku, ali je bila srećna što je uopšte pronašla posao u vrijeme kada većina njenih kolega još traži zaposlenje.

Rad u praksi, kako ističe, potpuno je drugačiji od onog što je na fakultetu učila, jer je konkretno o radu u produženom boravku vrlo oskudno učila iz knjiga.

“I jedan i drugi vid rada sa djecom ima prednosti i mane, ovdje na primjer nismo mnogo ograničeni vremenom, ali imamo mnogo obaveza. U svakom trenutku moram znati gdje svako dijete mora ići i koje su mu obaveze, a ima ih mnogo. Ključno je da sa djecom treba znati. Moramo se upoznati i u skladu s tim pravilno svakome pristupiti”, ističe učiteljica Borić.

U Banjaluci je juče održana svečana akademija Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS povodom Svjetskog dana učitelja, a i čestitke su pristizale sa svih strana.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, čestitao je Svjetski dan učitelja, ističući da je za kvalitetno obrazovanje od ključne važnosti povjerenje i međusobno uvažavanje, te naglasio da ni u vremenu najvećih tehnoloških dostignuća učiteljski poziv nije izgubio na važnosti.

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Sarajevo obilježio je ovaj dan radnom posjetom nastavnicima koji, kako kažu, u teškim uslovima obrazuju i odgajaju djecu u Novoj Kasabi i Potočarima.

U Tuzli je juče održana svečana akademija i dodjela priznanja i nagrada za životno djelo 20 prosvjetnih radnika iz TK.

Amira Fafulić, nastavnica muzičke kulture u OŠ “Brčanska Malta”,  dobila je nagradu za životno djelo kao krunu rada nakon 38 godina staža.

“Nažalost, ova profesija pada sve više u depresiju jer nastavni planovi nisu usklađeni, nismo adekvatno nagrađeni, nismo na ljestvici na kojoj bi trebalo da budemo. Država je onakva kakva je prosvjeta”, kazala je ona i dodala da nastavnici prema djeci imaju velika ograničenja.

Kantonalna vlada nagovijestila je potencijalno povećanje plata.

(Nezavisne)

Popularno