Connect with us

Vijesti

Svijet je pomislio da je ISIS mrtav, ali rađa se novi kalifat i bliže je nego što mislimo

Published

on

Poraz terorističke organizacije Islamska država na Bliskom istoku nije uticalo na njene sposobnosti da organizuje terorističke napade preko interneta u zapadnim državama, saopštila je u američkom Senatu direktorka obavještajne službe Nacionalnog protivterorističkog centra Lora Šajo.

Od januara ove godine ID je izvela ili je saopštavala da je umiješana u “najmanje 20 napada protiv zapadnih interesa”, saopštila je Šajova.

“Nažalost, vidimo da gubici teritorija Islamske države nisu doveli do smanjenja sposobnosti te grupe da inspiriše terorističke napade”, izjavila je ona.

Kako je navela, sposobnost terorista da pronalaze sebi slične po čitavom svijetu preko društvenih mreža je bez presedana i omogućava Islamskoj državi da dobije pristup velikom broju ekstremista u zapadnim državama.

Foto: Tanjug/AP

“To je novi kalifat — u sajber-prostoru“, izjavio je republikanac, predsjednik komiteta Senata za pitanja nacionalne bezbjednosti i državne poslove Ron Džonson.

Podsjetimo, ID trenutno trpi poraze na svim frontovima. Juče je Generalštab Rusije saopštio da su njihove jedinice na teritoriji Sirije u potpunosti uništene. U isto vrijeme, u EU su saopštili da u Evropi ima sve više pristalica ideologije terorista.

(NN / Telegraf.rs)

Popularno