Connect with us

Regija

Svetozar Marović priznao sva krivična dela

Published

on

Specijalno državno tužilaštvo objavilo je Sporazum o priznanju krivice sa bivšim funkcionerom vladajuće DPS-a Svetozarom Marovićem, kojim je okrivljeni priznao da je zloupotrijebio službeni položaj i oštetio budvansku opštinu za milionske iznose.

 

Kako se navodi u sporazumu, Marović je priznao da je u toku 2006. godine, u Budvi, organizovao kriminalnu grupu radi obavljanja krivičnih djela za koja se može izreći kazna zatvora od četiri godine ili više.

Zbog krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret, Marović će provesti u zatvoru dve godine i platiti 50.000 evra kazne na ime budžeta.

On je priznao i da je bio na čelu kriminalne organizacije koja je državni budžet oštetila prilikom gradnje Bulevara u Budvi, puta u selu Krapina i predmetima „Kopirajt i Properti Investment”.

Tom nagodbom će morati da odleži deset mesci i plati 50.000 kazne, a državi vrati 1.096.000 evra.

Članovi kriminalne grupe su postali Rajko Kuljača i okrivljeni Lazar Rađenović, Aleksandar Tičić, Marovićev brat Dragan, vlasnik preduzeća „Trejd junik“, Mirko Latinović, vlasnik preduzeća „Gugi komerc“ Branislav Savić, izvršni direktor firme „Gugi komerc“ Dragoljub Milovanović, Miloš Vujović, Marovićev sin Miloš, za kojim traga Interpol i Stevica Dragović, Igor Trnski, izvršni direktor „Trejd junika“ Goran Bojanić, Novak Klisić, Mirjana Marović.

Grupa je formirana zbog sticanja nezakonite dobiti ili moći.

„Djelovanje kriminalne grupe je planirano na duže vrijeme i zasnovano je na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova. U djelovanju kriminalne grupe korišćene su poslovne strukture budvanske opštine u kojima su pripadnici kriminalne grupe rukovodili i obavljali službene dužnosti”, navodi se u Sporazumu koji je objavljen na sajtu Specijalnog tužilaštva.

Pojašnjeno je da je svaki pripadnik kriminalne grupe imao unapred određeni zadatak i ulogu.

Kako je pojašnjeno, Kuljača je „koristeći funkciju predsjednika opštine Budva, po instrukcijama Marovića donosio odluke o javnim nabavkama i prodaji državng zemljišta. Sekretar Sekretarijata za investicije Dragan Marović učestvovao je u donošenju odluka koje se odnose na raspolaganje imovine budvanske opštine, dok je Latinović bio zadužen za sačinjavanje i potisivanje dokumentacije – ugovora, aneks ugovora i omogućavao ispunjenje kriminalnog plana.

Vlasnik preduzeća „Gugi komerc“ Branislav Savić davao je naloge odgovornim osobama u preduzeću da zaključuju aneks ugovore i podnose zahtjeve opštini Budva za plaćanje. Okrivljeni izvršni direktor „Gugi komerca“ Dragoljub Milovanović je sačinjavao i potpisivao aneks ugovore i podnosio zahtjeve budvanskoj opštini.

Marović je priznao da je od druge polovine 2006. do kraja 2010. godine u Budvi podstrekao Kuljaču i Rađenovića da pribave imovinsku korist preduzeću „Gugi komerc“ da izgrade plato na Jazu bez sprovođernja postupka javnih nabavki. U tome su pomogli Savić i Milovanović.

U maju 2007. godine zaključili su ugovor o zakupu neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta. U tim poslovima preduzeću „Gugi komerc“ pribavljeno je 2.739.218 evra imovinske koristi.

Okrivljeni Marović priznao je da je opštinu Budva oštetio prilikom izgradnje poslovnog centra „TQ Plaza“ od aprila 2007. do decembra 2010. godine.

U Sporazumu se navodi da je Marović od maja 2008. godine do kraja decembra 2010. godine oštetio budvansku opštinu kako bi preduzećima „AMD Budva“ i preduzeću „Properti Montenegro“ omogućio protivzanokitu dobit.

(Tanjug)

Popularno