SVE VEĆA OPASNOST OD ŠIRENJA VIRUSA Dr Tiodorović: Zbog asimptomatskih slučajeva nemamo pravu sliku zaraženih

Epidemiolog prof.dr Branislav Tiodorović kaže da se nalazimo u situaciji kada je opasnost od širenja kovida daleko veća i kada se može reći da imamo više inficiranih nego što je dokazano.

FOTO: SLOBODAN MILJEVIĆ/TANJUG

Mladi ljudi koji ne osjećaju neke posebne tegobe oni se ne javljaju ljekaru, ne javljaju se ni na testiranje i posljedica toga je situacija u kojoj ne znači da smo obuhvatili sve koje treba tako da se može očekivati da je od pet do 10 puta više onih koji su potvrđeni – kaže Tiodorović.

Kako je dodao, među testiranima dominiraju oni koji imaju od 20 do 40 godina, ali sve više počinju da se pojavljuju i radno aktivni do 60 godina, piše Kurir.

Stabilna situacija u bolnicama

Tiodorović je rekao da Srbija ima porast u broju potvrđenih slučajeva uz stabilnu situaciju u bolnicama.

– Nemamo veliki skok, pa čak ni u velikim gradovima, pa se može očekivati da ćemo u narednih 10 dana doći u situaciju da zbog ovih koji su radno aktivni i žive u domaćinstvu sa više članova budu zaraženi i stariji – naveo je Tiodorović.

Prema njegovim riječima, to može dovesti u istu situaciju koja je sve zadesila u  aprilu, a onda slijedi “razgorijevanje” što znači da i mlađi teže obolijevaju što se desilo u julu.

– Stanovništvo je disciplinovano i svjesno opasnosti i mislim da smo daleko od uvođenja policijskog časa – zaključio je epidemiolog.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram