Sunovrat kineskih investicija: Sa 46,5 na 5,4 milijarde dolara

NJUJORK, Strane direktne investicije (SDI) između Kine i Sjedinjenih Država pale su za skoro 60 posto u 2018. godini u odnosu na godinu ranije.

FOTO: poslovnenovine.ba

Ovo pokazuju podaci jedne istraživačke kompanije objavljeni u trenutku kada trgovinski rat između dvije najveće ekonomije i dalje traje.


Kineske SDI u Sjedinjenim Državama pale su za 88 odsto na samo 5,4 milijarde dolara u 2018. godini u odnosu na vrhunac od 46,5 milijardi dolara iz 2016. godine, navodi se u ekonomskom istraživanju kompanije Rodijum Grup.


Prema preliminarnim podacima za period do aprila ove godine, ukupna vrijednost transakcija iznosila je 2,8 milijardi dolara.


U međuvremenu, američke SDI u Kini opale su samo blago i to na 13 milijardi dolara u 2018. godini sa 14 milijardi dolara godinu ranije, prenosi Raša tudej.


“Činjenica da su SDI tako oštro pale je zapravo odraz pogoršanja ekonomskih odnosa između SAD i Kine. SAD ne vjeruju Kinezima, a Kina ne vjeruje SAD”, rekao je za “Njujork tajms” Esvar Prasad, bivši šef odjeljenja Međunarodnog monetarnog fonda u Kini.


Prema nedavnom istraživanju američke Nacionalne asocijacije za nekretnine, kineski kupci su smanjili kupovinu nekretnina u Americi za 56 posto na 13,4 milijarde dolara u godini zaključno sa martom.


“Obim pada je prilično upečatljiv, što ukazuje na manje povjerenje u posjedovanje imovine u SAD”, ocjenio je Lorens Jun, glavni ekonomista iz te Asocijacije.


Ipak, Kina je od aprila 2018. do marta 2019. ostala najveći strani kupac američkih nekretnina.


Dvije zemlje su u trgovinskom ratu od prošle godine, kada je Vašington uveo 25-procentne tarife na kineske tehnološke proizvode vrijedne 50 milijardi dolara, što je dovelo do sličnog odgovora Pekinga.


Od tada, dvije strane su razmenile nekoliko uzajamnih rundi carina. U junu, Trampova administracija povećala je na 25 odsto tarife na 250 milijardi dolara vrijednu kinesku robu, a Kina je uzvratila povećanjem carina do iste stope na 5.000 američkih proizvoda u vrijednosti od 60 milijardi dolara.


SAD i Kina su se dogovorile da neće uvoditi nove tarife nakon razgovora lidera dvije zemlje na marginama samita G20 prošlog mjeseca. Tanjug

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram