Connect with us

Bosna i Hercegovina

Sudska policija FBiH: Novković nije zabranio preuzimanje uhapšenih bez medicinske dokumentacije

Published

on

SARAJEVO – Predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH) Milorad Novković nije donio naredbu kojom zabranjuje federalnoj Sudskoj policiji da od pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo preuzima lica uhapšena u okviru istrage o ubistvu dvojice policajaca bez medicinske dokumentacije, saopšteno je iz Sudske policije FBiH.

U saopštenju se navodi da je, u skladu sa pozitivnim propisima Sudske policije FBiH, utvrđena obaveza službenika sudske policije da, prilikom primopredaje uhapšenih od drugih policijskih agencija, preuzima i odgovarajuću medicinsku dokumentaciju ako ta lica imaju vidne povrede ili se žale na druge zdravstvene probleme.

“U skladu sa ovim propisima, Sudska policija FBiH je postupala u svim dosadašnjim slučajevima, što će biti praksa i ubuduće”, ističe se u saopštenju.

Portal “Dnevno” objavio je da je Novković zabranio Sudskoj policiji FBiH da od pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo preuzima lica uhapšena u okviru istrage o ubistvu dva policajca bez medicinske dokumentacije.

Isti izvor navodi da je naredba uslijedila nakon što je ovaj portal objavio uznemirujuće fotografije brutalno isprebijanih lica koja su bila privedena, a potom ispitivana, mučena i isprebijana od pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo.

Vezane vijesti:

Sud neće da preuzme optužene za ubistvo policajaca bez medicinske dokumentacije

Popularno