Connect with us

Politika

Süddeutsche Zeitung: Pregovori sa Beogradom najhitniji zadatak

Published

on

U najhitnije zadatke nove kosovske vlade spadaju pregovori sa Beogradom o normalizaciji odnosa, piše danas minhenski dnevnik “Süddeutsche Zeitung” i ističe da je to uslov Evropske unije za obe strane kako bi bio nastavljen proces približavanja članstvu u EU.

Haradinaj se neposredno po preuzimanju dužnosti pozicionirao kao realan političar rekavši da nema alternative dijalogu sa Srbijom, navodi list i prenosi njegove reči da se i pored tragične istorije ne može promeniti činjenica da su Beograd i Priština susedi.

“Süddeutsche Zeitung” u tekstu pod naslovom „Neprijatelj u čamcu” piše da je 49-godišnji Ramuš Haradinaj dosad važio za krvnog neprijatelja Srba na Kosovu i dodaje da je on još početkom godine, proveo četiri mjeseca u pritvoru u Francuskoj, jer je Srbija tražila njegovo izručenje.

Kada je 2004. već jednom predvodio vladu u Prištini, Haradinaj je, kako navodi list, morao je da napusti funkciju da bi izašao pred Haški tribunal gdje je optužen za ratne zločine.

Dva puta je bio pred tim sudom i dva puta je oslobađan zbog nedostatka dokaza, a važni svjedoci su tokom procesa umirali, navodi “Süddeutsche Zeitung”.

(Tanjug)

Popularno