Connect with us

Bijeljina

Strijelci na području Semberije imaju dovoljno raketa da zaštite usjeve

Published

on

Sve protivgradne stanice su opremljene, a strijelci su spremni da dejstvuju, kaže Milisav Trifunović, koji zajedno sa još njih 23 kolega, već nekoliko godina čuva poljoprivrednike u Semberiji od gradonosnih oblaka.

– Imamo nešto raketa iz prošle godine, a ovih dana stiže i novi kontigent. Opremu imamo, a naši strijelci su obučeni, tako da poljoprivrednici ne treba da strahuju od grada. Za razliku od prethodnih sezona, izmirena su nam dugovanja i nadamo se da će isplate i dalje biti redovne – kaže Trifunović.

Semberski poljoprivednici zadovoljni su radom Protivgradne preventive. Boško Radić zasijao je oko 80 hektara pšenice, uljane repice i suncokreta. Ističe da, zahvaljujući djelovanju protivgradnih strijelaca, na usjevima nije bilo velikih šteta prethodnih godina.

– U blizini mojih oranica se nalazi jedna protivgradna stanica. Uvijek reaguju blagovremeno i svojim dejstvom razbijaju gradonosne oblake. To spriječava da grad „obere” naše usjeve. Smatram da je ovo zaista efikasan način zaštite – ocijenjuje Radić.

U Gradskoj upravi Bijeljina kažu da je protivgradna zaštita za Semberiju, koja je izrazito poljoprivredni kraj, veoma važna. U Odjeljenju za finansije kažu da će sredstva za rad Protivgradne zaštite biti redovno izdvajana iz budžeta kako bi uspješna saradnja bila nastavljena.

U sistemu Protivgradne preventive Republike Srpske nalazi se 218 stanica koje brane oko milion hektara zemljišta. U ovogodišnju sezonu ušli su spremni, sa zalihama od oko 2.000 ili gotovo 10 raketa po stanici, naglašava direktor JP „Protivgradna preventive” Tihomir Dejanović i dodaje da će uskoro biti nabavaljeno još 600 raketa.

– Ove godine smo dejstvovali ranije nego što je uobičajeno. U šest dana ispaljeno je 207 protivgradnih raketa, ali spriječena je veća šteta. Samo u Semberiji raspoređeno je oko 150 protivgradnih raketa. Zadovoljni smo i saradnjom sa lokalnom zajednicom. Ugovor o saradnji sa Gradom Bijeljina potpisan je na vrijeme i vjerujemo da će i zaostale obaveze izmiriti na vrijeme – podsjetio je Dejanović.

Dodaje da je u ovoj sezoni planirana izgradnja regionalnih protivgradnih centara u Bijeljini i Hercegovini, a u toku je rješavanje imovinsko pravnih odnosa.

– Očekujemo da će oba regionalna centra biti završena do kraja ove godine. Posebno nas raduje izgradnja ovog  centra u Trebinju, jer će sada i ovo područje biti u protivgradnom sistemu. Planiramo da u Hercegovini, postavimo oko 60 automatskih protivgradnih stanica kako bi i istočni dio RS bili pod kišobranom protivgradne zaštite – kaže Dejanović.

Zaštita 900.000 hektara zemljišta

Prije par godina protivgradne stanice izgrađene su i u susjednim opštinama Ugljevik i Lopare, čime je omogućena protivgradna zaštita oko 900.000 hektara najplodnijeg zemljišta u sjevernom dijelu Srpske. U sistemu Protivgradne preventive nalazi se 26 lokalnih zajednica, 24 u Republici Srpskoj, Brčko Distriktu i Gradačacu u Federaciji BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.


Popularno