Stoltenberg poručio Haradinaju: Bez dozvole KFOR Kosovske bezbjednosne snage ne mogu na sjever

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je Ramušu Haradinaju da NATO očekuje da se Kosovske bezbjednosne snage pridržavaju važećeg dogovora po kom ne mogu ići na sjever pokrajine bez saglasnosti komande KFOR.

– Imamo Briselski sporazum iz 2013. godine koji jasno kaže da KBS ne mogu da idu na sever bez saglasnosti sa komandom KFOR. Smatramo taj dogovor važećim, a to je nešto što su jasno poručile i mnoge članice Alijanse – izjavio je Stoltenberg novinarima.

Odgovarajući na izjavu premijera privremenih prištinskih institucija koji je generalnom sekretaru NATO poručio da ”ne postoji sjever i jug, već samo cjelovito Kosovo”, Stoltenberg kaže da je i direktno Haradinaju prenio očekivanja Alijanse da se primjenjuje važeći dogovor kada je u pitanju kretanje KBS na sjevernom dijelu gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.On je ponovio je da će NATO tokom dvodnevnog ministarskog sastanka u Briselu, koji počinje danas, preispitati svoje aktivnosti van KFOR misije, koje se odnose na izgradnju kapaciteta i podršku KBS.

– Procijenićemo nivo tog angažaman na osnovu činjenice da mnoge članice NATO smatraju da je odluka o transformaciji KBS u vojsku Kosova došla u pogrešno vrijeme – kaže Stoltenberg.

On je ponovio da će NATO bez obzira na odnose sa KBS ostati prisutan na Kosovu sa misijom KFOR koja je bazirana na UN mandatu.

– Prisustvo KFOR bilo je i jeste važno za stabilnosti Kosova i šireg regiona – zaključio je Jens Stoltenberg.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram