Connect with us

Politika

Stoltenberg: Nesporazum oko Incirlika je stvar Turske i Njemačke

Published

on

– Stoltenberg je prisustvovao sastanku ministara odbrane zemalja Evropske unije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako nesporazum između Turske i Njemačke u vezi sa bazom Incirlik predstavlja problem te dvije zemlje, te da kao takav ne utiče na aktivnosti NATO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg je prisustvovao sastanku ministara odbrane zemalja Evropske unije, a prije sastanka je odgovarao na pitanja novinara.

Naglasio je kako će sljedeće sedmice biti održan samit predsjednika i premijera zemalja saveznika NATO-a, te da će tom prilikom biti govora o zahtjevu SAD-a za povećanje troškova odbrane, te o borbi protiv terorizma.

Na pitanje novinara u tome da li će se NATO zvanično uključiti u koaliciju za borbu protiv terorističke organizacije ISIS-a, Stoltenberg je kazao:

“Još nije donesena bilo kakva odluka. Ono što je za mene važno, jeste da NATO nastavi pružati podršku koaliciji u edukaciji i avionima AWACS za nadgledanje i kontrolu vazdušnog prostora”.

Naglasio je kako se ne radi o NATO-ovom direktnom učešću u sukobima, te da niko ne želi da NATO uzme učešće u sukobima na području Sirije i Iraka.

Upitan da prokomentariše i nedopuštanje ulaska njemačkim parlamentarcima u vojnu bazu Incirlik u Turskoj, Stoltenberg je rekao:

“To se nije odrazilo niti imalo uticaja na aktivnosti NATO-a. Radi se u problemu između Turske i Njemačke.”

Dodao je kako je i ranije bilo sličnih slučajeva, te da su riješeni u kratko vrijeme. Stoltenberg je istakao kako se nada da će i ovaj biti riješen na isti način.

Izvor: Anadolija

Popularno