Connect with us

Vijesti

Steve Jobs svojoj djeci nikada nije dao da koriste iPad

Published

on

Prijed sedam godina osnivač Applea Steve Jobs stajao je na pozornici priredbe koju je organizovala njegova kompanija i predstavljao dotad neviđenu napravu, iPad.
Opisao ga je kao nevjerovatan uređaj koji će poslužiti kao alat za edukaciju, omogućiti ljudima da surfaju internetom, gledaju videa i komuniciraju s drugim ljudima. Ukratko, iPad je predstavio kao najbolji uređaj do tada.

– Ono što ovaj uređaj čini je izvanredno. To je najbolje iskustvo korištenja interneta koje ste ikad imali. Fenomenalno je vidjeti cijelu web-stranicu na ekranu osjetljivom na dodir. Puno bolje od laptopa. Puno bolje od pametnog mobitela – rekao je.

Dvije godine kasnije novinari su ga pitali: “Vaša djeca zacijelo jako vole iPad?”, a njegov odgovor bio je potpuno neočekivan.

– Zapravo, u našoj kući djeci ne dopuštamo da koriste iPad. Mislimo da je za njih preopasan – rekao je tada.

Razlog zbog kojeg su on i supruga donijeli tu odluku bilo je to što su shvatili koliku ovisnost iPad može stvoriti, posebno jer, doslovno, briše potrebu da se izađe iz kuće i razgovara s ljudima, piše Tech Insider.

Čak i ako izađete s iPadom van, velika je mogućnost da će vas “vući” te da nećete odoljeti da ne zavirite na internet nakratko. Britansko-američki novinar Nick Bilton tvrdio je i da je Jobs svojoj djeci ograničavao upotrebu interneta, a vrijeme su provodili u druženju i učenju.

Popularno