Stevandić: Nelegalno prisluškivanje – napad na ustavno uređenje

Neovlašćeno prisluškivanje najviših nosilaca vlasti u BiH, među kojima je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija, predstavlja napad na ustavno uređenje zemlje i krivično djelo koje mora biti sankcionisano, ističu iz Ujedinjene Srpske.

FOTO: Srna

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da, ukoliko postoji namjera da se pomogne pravosuđu u BiH, onda se ne može razdvojiti akt utvrđivanja odgovornosti Tegeltije od akta utvrđivanja odgovornosti i pronalaženje lica koje je počinilo kriminalnu radnju nelegalnim prisluškivanjem.

"Želimo da zaštitimo integritet svakog čovjeka iz Srpske, ali i BiH, FBiH, Brčko distrikta koji će na ovaj način biti podvrgnuti prvo etketiranju, hajci, prijetnjom i ugrožavanjem lične bezbjednosti da bi se izvršio uticaj na buduće procese kako u VSTS-u, tako vjerovatno i u ostalim dijelovima pravosuđa, Sudu i Tužilaštu BiH", rekao je Stevandić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Stevandić kaže da u ovoj stranci ne žele nikoga unaprijed da brane, ali da smatraju da je ova organizovana hajka zasnovana na nelegalnoj radnji.

"Za nas je potpuna katastrofa direktno uključivanje i podrška OHR-a onima koji nelegalno prisluškuju, bukvalno pozivajući da se to radi i u buduće, a OHR će biti toljaga koja će da reguliše političke procese nakon kriminalnih akata kao što je prisluškivanje", rekao je Stevandić.
On je najavio da će se Ujedinjena Srpska obratiti institucijama Savjeta Evrope sa informacijom da se u BiH dešava "paraobavještajno vođenje politike i paraobavještajno kreiranje pravosudnog sistema".

Šef pravnog tima Ujedinjene Srpske Milan Petković rekao je da je Tužilaštvo BiH pokrenulo postupak u ovom slučaju, te da u ovoj stranci očekuju da se postupak dovede do kraja i da se vidi ko u BiH može i smije neovlašteno da prisluškuje najviše nosioce vlasti i na koji način će biti sankcionisan.

Prema njegovim riječima, na ovaj način je iz BiH poslata loša poruka.

Član pravnog tima Ujedinjene Srpske Jelena Šljokavica rekla je da je ovaj tim sačinio analizu stanja, prvenstveno rada Centralne izborne komisije BiH, kao i pravosuđa.

Član pravnog tima Dragan Dakić rekao je da niko od predstavnika EU ne reaguje na činjenicu da je u BiH očigledno u pitanju kriminalna radnja, a da svi obraćaju pažnju na sadržaj nezakonito pribavljenog audio-snimka.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram