Stanje na putevima: Kolovozi zasniježeni, poledica i na planinama i u nižim krajevima

BANjALUKA - Auto-moto savez (AMS) Republike Srpske upozorio je jutros vozače na zasniježen kolovoz i poledicu, posebno na putevima na planinama i preko prevoja, ali i u nižim krajevima.

FOTO: cafe.ba

Zbog odrona obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Mrakovica-Podgradci-Gradiška.

Iz AMS-a su napomenuli da su učestali i odroni, pa vozačima savjetuju da na svim putnim pravcima voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Dionicama Stanić Rijeka-Doboj-Karuše, Banj Brdo-granični prelaz Rača i Hrgovi-Donji Blaževac-Lončari-Lepnica kreće se vangabaritni prevoz, pa se vozačima skreće pažnja da voze oprezno i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na dionicama na kojima se radovi prolazak vozila reguliše privremena saobraćajna signalizacija i njeno poštovanje je obavezno.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija oteženo, jednom saobraćajnom trakom, pa se preporučuju da se koriste alternativni pravci.

Radovi se izvode na magistralnom putu kroz Laktaše, gdje je u toku izgradnja kružnog toka, a vozila se preusmjeravaju na obilazne puteve u neposrednoj blizini. Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj preusmjerava se na auto-put. Iz pravca Gradiške to je petlja Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke kod hotela "Ćubić", iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši.

AMS preporučuje vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put "Deveti januar" i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Radovi se izvode i u tunelu Brčigovo na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača, Crkvina-Modriča, te na putevima na području Banjaluke, Kotor Varoša i Vlasenice.

U toku su radovi na regionalnim putevima Kotor Varoš-Kneževo u mjestu Živinice, Ukrina-Klupe u mjestu Šnjegotina, dok je zbog klizišta usporen saobraćaj na dionici Ukrina-Gornja Vijaka.

U FBiH na dionici Prozor-Jablanica zbog radova je obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila mase iznad sedam i po tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na na putnim pravcima Stupari-Živinice, Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Kada je riječ o graničnim prelazima, jutros nema dužih zadržavanja.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram