Connect with us

Sarajevo

Šta su o Titu i Titovoj ulici rekli Alija i Bakir Izetbegović

Published

on

Šta su o Titu i Titovoj ulici rekli Alija i Bakir Izetbegović

Vijećnik SDA u Starom Gradu Tarik Dautović oglasio se povodom promjene imena škola u Dobroševićima u Mustafa Busuladžić, najavivši ukidanje naziva Titove ulice u Sarajevu i imenovanja iste po Aliji Izetbegoviću.

Vijećnik Dautović je kazao: “I Allaha mi mi ćemo uraditi sve da preimenujemo Titovu ulicu! Neće glavna sarajevska ulica nositi ime tog zločinca, diktatora, vođe totalitarističko-komunističkog-zločinačko-ateističkog sistema koji je zatirao svako sjeme muslimanskog, bošnjačkog intelekta! Zvat će se Alije Izetbegovića.”

Inicijativa za ukidanje Titove ulice pokrenuta je još 2004. godine, no nije dobila podršku građana Sarajeva. On nikada nije imala ni podršku samog prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, koji u periodu najveće moći nije nikada želio da ukida Titovu ulicu, i pored iskustva “Sarajevskog procesa”.

O tome svjedoči i izjava Alije Izetbegovića u intervjuu Mati Đakoviću u kojoj je iznio svoje mišljenje o Titu i Titovoj ulici u Sarajevu: “…Ja nisam nikad krio simpatije prema tom čovjeku, jer mi nije davao utisak nekog zloće-čovjeka. Imao sam utisak da je širok čovjek, otvoren prema životu, da je volio da živimo i da je puštao druge da ga žive, za razliku od drugih komunističkih rukovodilaca koji su bili više askete. Znate i vi, pod asketama je teško, sami sebe izlažu patnji, pa to traže i od drugih ljudi. Tito je bio neka druga vrsta čovjeka. I tako, jednom riječju, nemam ja neki negativni odnos prema Titu. Vi znate, mi ovdje ni ulicu koja se zove po njegovom imenu nismo nikad predili, mada smo to mogli da uradimo. Prošli smo kroz vrlo težak period od rata, kada je bilo takvih zahtjeva. Mi to nismo dali. Nisam ni ja dao to. Jednostavno ne smatram da historija počinje od nas. Taj čovjek je uradio neke značajne stvari, stvorio je jednu zemlju, ojačao je…” (sakupljeni intervjui sa Alijom Izetbegovićem, u knjizi Mate Đakovića, “Moji razgovori sa Alijom”).

Postavlja se pitanje i u čije ime je ove stavove iznio mlađahni vijećnik SDA Stari Grad, s obzirom da je samo prije nekoliko dana, prilikom manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2017”, i član Predsjedništva BIH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović u svom govoru dao pozitivnu ocjenu historijske uloge partizanskog pokreta i Josipa Broza Tita.

“Jugoslavija je bila naša. Mi smo bili najuvjereniji Jugosloveni, baš mi Bosanci. I partizani su bili naši. Josip Broz je naš. U njegovo vrijeme smo se školovali”, kazao je tom prilikom Izetbegović.

S obzirom da su i Alija Izetbegović i Bakir Izetbegović, i deklarativno, i praktično poručili da Titova ulica nije sporna u Sarajevu, za razliku od Zagreba i nekih drugih gradova, te nisu nikada otvarali proces njenog ukidanja, jasno je da je mlađahni vijećnik Dautović iznio samo vlastito mišljenje.

 

(Vijesti.ba)

Popularno