Connect with us

Svijet

Šta piše u pismu nađenom kod autobusa u kom su bili igrači Borusije?

Published

on

DORTMUND – Njemačka policija istražuje moguću “islamsku vezu” povodom tri eksplozije koje su odjeknule u blizini autobusa fudbalskog tima Borusija Dortmund.

Na mjestu napada pronađeno je pismo u kom se pominje napad na božićnem vašaru u Berlinu, navode nemački mediji.

U pismu se pominje i njemačka izviđačka misija “Tornado” u okviru međunarodne koalicije koja se bori protiv Islamske države, navelo je nekoliko njemačkih medija, pozivajući se na neimenovane izvore.

Za napad u Berlinu, u decembru prošle godine u kom je 12 ljudi poginulo, odgovornost je preuzela Islamska država, podsjeća AFP.

Prethodno je njemačka policija saopštila da je pokrenula istragu “u svim pravcima” poslije tri eksplozije koje su odjeknule u blizini autobusa fudbalskog tima Borusija Dortmund, u kojima je jedan od igrača povrijeđen.

Portparolka policije Nina Fogt je za tv stanicu ZDF rekla da “istraga mora da se kreće u svim pravcima”, prenjela je agencija AP.

Kako se navodi, igrač Mark Bartra je zadobio povrede ruke i morao je da bude operisan, dok je jedan policajac, koji je bio u pratnji autobusa na motociklu, bio je u stanju šoka.

Njemački mediji pišu da je zahvaljujući neprobojnom staklu na klupskom autobusu fudbalera Borusije pored kojeg su dok se kretao, eksplodirale tri bombe, izbegnuta veća tragdija.

Kako navodi dnevnik Süddeutsche Zeitung te servisi WDR i NDR, pismo započinje rečenicom “U ime Allaha, dobrostivog i nemilosrdnog”, a u njemu se navodno govori o odmazdi za učestvovanje njemačkih vazdušnih snaga u akcijama protiv Islamske države u Siriji.

U pismu se također prijeti novim napadima ako njemačka ne prestane učestvovati u napadima protiv džihadista u Siriji te se upozorava da će “poznate osobe u Njemačkoj i dalje ostati na listi za odstrjel”.

Autentičnost pisma još se istražuje te nije isključeno da je ono ostavljeno na mjestu napada kako bi se istražitelje navelo na krivi trag.

Autobus je oštećen na dva mjesta, ali je uprkos eksplozijama polomljeno samo jedno staklo, piše Velt.

Špigel navodij pozivajući se na bezbjednosne krugovej da se radi o ciljanim napadima na autobus.

Eksploziv je bio sakriven u žbunju pored puta kojim se kretao autobus sa fudbalerima.

Oni su poslije eksplozije vraćeni u hotel, a utakmica Lige šampiona između Borussije Dortmund i AS Monaca će se, kako je najavljeno, odigrati u srijedu u 18.45 sati.

(Agencije)

Popularno