Šta mislite, koliko Kina zna o vama?

Kineska granična policija instalirala je špijunski softver na mobilne telefone turista koji bi ušli u tu zemlju na određenim graničnim prelazima u regiji Sinkjang.

FOTO: pixabay


Agenti te službe su od turista zahtijevali da predaju svoje telefone i lozinke prije nego što uđu u Kinu, da bi im potom odnosili telefone i kasnije ih ponovo vraćali.


Službenici su potom skenirali sadržaje na iPhone uređajima i instalirane spyware aplikacije na uređajima sa Android operativnim sistemom.


Aplikacija, koja nosi oznaku - BXAQ (ili Fēng cǎi), prikuplja telefonske kontakte, tekstualne poruke, istorijat poziva, unose u kalendar, koje se sve aplikacije nalaze instalirane na telefon, kao i koja se korisnička imena koriste u aplikacijama. Ona, potom, te podatke aploauduje na server.


Aplikacija bi trebalo da bude izbrisana nakon što završi sa skeniranjem telefona. Međutim, izgleda sa su pojedini pripadnici granične policije, u nekim slučajevima zaboravili to da urade, pa je tako ova "policijska akcija" i otkrivena, piše The Verge.


Poznato je da Kina sprovodi intenzivan nadzor nad muslimanskim etničkim manjinama (najviše Ujgurima) koje žive na području Sinkjanga.


O incidentu sa špijunuranjem mobilinih telefona pisali brojni svjetski mediji, među kojima i Guardian i New York Times. Kineske vlasti još uvek nisu odgovorile na njihove navode.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram