ŠTA DODIKU PORUČUJU PEKING I MOSKVA Đi Ping u klin, Ivancov u ploču

Prisustvo ambasadora dvije velesile, Rusije i Kine, na Saboru SNSD jasan su izraz podrške, prije svega, lideru najmoćnije stranke u Srpskoj, Miloradu Dodiku, ali su poruke Petra Ivancova i Đi Pinga ipak bitno različite.

FOTO: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Kineski ambasador u BiH Đi Ping se u svom govoru držao uglavnom ekonomskih tema i mnogo je češće pominjao BiH nego Republiku Srpsku. Poručio je da je Kina protiv bilo kakvog protekcionizma i da se zalaže za saradnju zasnovanu na uzajamnom poštovanju. Kao primjer dobre ekonomske saradnje Đi Ping je naveo Termoelektranu u Stanarima, prvu elektranu u Evropi koju su izgradili kineski investitori.


– Nije bilo lako realizovati ovaj projekat, ali vjerujem da će takvih projekata biti i u budućnosti – rekao je Đi Ping.


Ambsador Kine je spomenuo i “dobru saradnju” Komunističke partije Kine sa SNSD-om i dodao da vjeruje da će dobri međustranački odnosi “zasnovani na uzajamnom poštovanju” biti nastavljeni. Ipak, to je zvučalo više ceremonijalno i protokolarno, dok je ekonomska saradnja Kine sa BiH bila glavna Đi Pingova poruka.

Ambasador Rusije se, za razliku od kineskog kolege, fokusirao na “zaštitu prava građana Republike Srpske u BiH, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom”. Ivancov je istakao da je SNSD “vodeća politička snaga u Republici Srpskoj, koja uživa povjerenje naroda” i pročitao poruku sveruske stranke Jedinstvena Rusija.

– Djelovanje SNSD je bitan dio naših bilateralnih odnosa, jer je ova partija partner Jedinstvenoj Rusiji, vodećoj partiji u mojoj zemlji – rekao je Ivancov.


Zanimljivo je, takođe, da su se dvojica ambasadora delegatima SNSD-a obratili na svojim maternjim jezicima, a ne na engleskom, što je, smatraju analitičari, takođe politička poruka.


Ivancov i Đi Ping su na Saboru, održanom u subotu u Laktašima, pozdravljena burnim aplauzom odobravanja. Oni su bili jedini ambasadori na najvećem samitu SNSD od osnivanja Dodikove stranke.


Predsjednik Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić je, podsjećamo, nakon izlaganja Đi Pinga i Petra Ivancova, u svom stilu poručio delegatima Sabora SNSD: “Neću da pričam kako bi prošli ambasadori nekih drugih zemalja da su  izašli pred vas”.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram