Connect with us

Lifestyle

Šta ako ne pronađete princa na belom konju?

Published

on

Mnoge žene imaju nerealna očekivanja kada je reč o muškarcima – traže savršenu „drugu polovinu“. Pri tom zaboravljaju da u svakom odnosu samo sebe mogu da menjaju.

Da li još uvek tragate za savršenim muškarcem? Imate li popis svih osobina koje bi on trebalo da ima? Današnje žene imaju prevelika očekivanja kada je u pitanju partner sa kojim bi delile život. „Žene bi trebalo da bace listu želja na kojoj piše da bi njihov budući suprug trebalo da ima dobru platu, da bi golim rukama trebalo da odbrani damu u nevolji, kao i da je u stanju da vodi ljubav celu noć i da zna da kuva savršena jela“, kaže psiholog Darija Klarić.

Danas bi mlade žene koje su u potrazi za partnerom trebalo da budu manje čvrste i sklonije kompromisu, manje da cvile i ne ponašaju se poput princeza. Žene koje misle da prosečnog muškarca mogu da pretvore u „savršenog“ moraju da imaju na umu da jedino sebe mogu da menjaju.

Usamljena budućnost

Pogrešno je ući u ljubavnu vezu s mišlju kako ćete svog partnera pretvoriti u ono što želite da bude.

„Sa 18 godina želela sam da upoznam muškarca koji je poput mog oca: visok, crn i zgodan. Ali, čovek koga sam upoznala bio je srednje visine, crn i prosečnog izgleda. Ono što sam još želela, ali nisam znala da izrazim, jeste muškarac koji za razliku od mene ima samopouzdanja i koji je sofisticiran; muškarac koji će me oboriti s nogu i odvesti na romantičan vikend, čovek koji će biti nežan i imati želju da me nauči sve ono što nisam znala o seksu. To je morao da bude jak i romantičan muškarac, onaj koji će biti srce i duša svake zabave. Dobila sam većinu onoga o čemu sam sanjala. Bio je devet godina stariji od mene i bio mi je odličan životni partner“, priča Kristina, Lisina čitateljka.

Međutim, ne pronađu sve žene muškarca kakvog su želele. One koje traže savršenog partnera trebalo bi da odustanu posle 30. i zadovolje se sa manje savršenim tipom, barem ako je verovati autoru knjige „Marry Him: The Case for Settling for Mr Good Enough“ („Udajte se za Njega: Kako da se skrastite pored gospodina Dovoljno Dobrog“) Lori Gotlib. Ona veruje da su žene koje odbijaju da se udaju, osim ako ne nađu muškarca za koga gaje duboka osećanja ili gledaju njegov bankovni račun i imovinsko stanje, osuđene na usamljenu budućnost.

Na kraju dana – sa porodicom?

„Želja za pronalaskom prave ljubavi ulazi u našu kolektivnu svest. Mnogo žena, kad ostanu same, priznaju da im je žao što se nisu skrasile jer ih potraga za onim ‘savršenim’ nije odvela nikuda“, kaže psiholog Darija Klarić.

Ako pitate bilo koju ženu koja je ostala sama za čim najviše žudi, sigurno vam neće reći da je to bolji posao, uži struk ili veći stan. Najverovatnije će reći da su to suprug i dete. Lori Gotlib delom krivi i feminizam za to što žene ostaju same nakon godina provedenih u potrazi za princem na belom konju. Te žene žele da ostave utisak da su same sebi dovoljne, ali u stvarnosti svaka od njih ipak želi porodicu. Bez obzira na to koliko uspešna i ambiciozna bila, i finansijski i emocionalno osigurana, oseća paniku ako pređe 30. i shvati da se još nije udala.

U svetu bajki

Nije samo feminizam izdao žene, govoreći im da mogu da imaju sve, već i svaka knjiga, film ili televizijska emisija koja ovekovečuje mit kombinujući romantičnu ljubav sa srećnim završetkom. „Uslovljeni smo žudnjom za velikom ljubavi i ta nas fantazija prožima mišlju kako je ona tu negde. Odrasli smo idealizujući brak, ali da smo imali realnije shvatanje o njegovim dobrobitima, možda bi neke žene drugačije postupile. I tako smo izašle iz neinspirišućih veza koje su nas možda mogle usrećiti“, smatra psiholog Darija Klarić.

Festival strasti

Ponekad će žene biti srećnije ako se skrase s nekim na koga mogu da se oslone. Kada razmišljamo o romantičnoj ljubavi, maštamo da će nas taj nivo strasti učiniti srećnijim. Ali udaja za nekoga manje strastvenog može da bude dobra odluka, pogotovo ako tražite partnera na koga uvek možete da računate.

Ono što čini dobar brak nije nužno ono što čini romantičnu vezu uspešnom. Brak nije festival strasti, već je on partnerstvo sklopljeno kako bi vodilo mali, jednostavan i često dosadan posao koji ne donosi profit. Ali, naravno, na dobar način. Glavna greška je što ljudi misle da će naći idealnu osobu i da će sve biti savršeno, ali, činjenica je da ne postoji osoba sa kojom odmah možete da se složite oko svega.

Na svakoj vezi treba raditi dovoljno dugo vremena kako bi se postigla ta kompatibilnost

Male razlike

Svaki muškarac je idealan muškarac. Tako glasi muško gledište prema istraživanju tržišta firme Saatchi & Saatchi. Žene smatraju da su one same daleko od idealnog, a svi muškarci izjavljuju: „Idealan muškarac? To sam ja.“

Autori reklama imaju objašnjenje za to: žene misle da moraju da ispune sve vrste očekivanja zato što se upoređuju s drugim ženama, za razliku od muškaraca koji to ne čine. Žene automatski uklapaju želje muškaraca u sliku idealne žene, dok muškarci ne obraćaju previše pažnje na želje žena.

„Danju želim da budem samostalna i emancipovana; mogu sama da promenim probušenu gumu, na primer. Ali noću želim da se topim u rukama snažnog muškarca. Žena u meni ‘procveta’ u potpunom prepuštanju. To me čini samouverenijom, ispunjenijom nadahnućem, snažnijom i srećnijom. A usput i zgodnijom”, reči su holandske novinarke i stručnjaka za muško-ženske odnose Lisete Toft.

Šta nam je važno?

Stručnjaci se slažu da mnogi od nas na ljubav i ljubavnu vezu gledaju potpuno pogrešno jer tražimo idealnog partnera, savršenu „drugu polovinu“ koja će nam odgovarati u svakom pogledu.

Oba pola u vezi traže uzajamnu privlačnost i ljubav, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Ajovi. Ključne osobine koje žene najviše vole kod svojih partnera su privlačnost, nezavistan karakter i emocionalna stabilnost. Osobine koje traže kod potencijalnog partnera su sledeće: treba da bude obrazovan i inteligentan, da priželjkuje dom i decu, i da bude ambiciozan u poslu. Poželjan je i partnerov dobar izgled, kao i uzajamna usklađenost karaktera. Ono što žene smatraju manje važnim jesu partnerovi politički stavovi.

Popularno