Connect with us

Politika

“Srpska lista” predala listu kandidata za prevremene izbore na Kosovu

Published

on

Predsednik “Srpske liste” Slavko Simić predao je danas listu sa imenima 20 kandidata za poslanike Skupštine Kosova ispred te partije Centralnoj izbornoj komisiji za prevremene parlamentarne izbore na Kosovu 11. juna

Nakon predaje liste, Simić je novinarima kazao da je “Srpska lista” najjača i najveća srpska politička partija na Kosovu. On je istakao da je cilj učestvovanja na parlamentarnim izborima da se i dalje sprovodi ideja jedinstvene politike i jedinstvenog nastupa u centralnim kosovskim institucijama, kako bi se poboljšao život srpskog naroda, koji živi na Kosovu.

“Želimo da stvorimo jednu pozitivnu klimu kako bi sprečili da se protiv srpskog naroda govori jezikom mržnje, jezikom pretnji i ucena, i zato smo predložili listu kandidata, ljudi koji su hrabri, odlučni, koji žele da zaštite nacionalni interes na Kosovu i siguran sam da je ‘Srpska lista’, kao nacionalna lista, okupila oko sebe kvalitetne i kredibilne ljude, ljude koji će graditi partnerski i konstruktivni odnos sa svima ovde u Prištini i koji će pokrenuti proces formiranja Zajednice srpskih opština i mnoge druge procese koji su u zastoju, a treba da se realizuju”, kazao je Simić.

On je ocenio da je samostalno učešće drugih manjih srpskih političkih subjekata štetno po Srbe koji žive u dosta “složenim vremenima i okolnostima”.

“Predhodnih nekoliko dana sam razgovarao sa skoro svim predsednicima i predstavnicima srpskih partija i građanskih inicijativa, ali od njih nisam čuo ideju kako pokrenuti proces formiranja ZSO, niti ideju kako da ekonomski ojačamo opštine sa srpskom većinom i kako da vratimo raseljene na prostor Kosova. To su političke stranke koje imaju neke svoje lične interese i zbog toga žele da nastupaju na predstojećim parlamentarnim izborima”, kazao je Simić.

Očekuje se da CIK-u liste sa kandidatima preda najmanje pet političkih subjeketa iz srpske zajednice. Prema Ustavu Kosova, srpskoj zajednici je zagarantovano 10 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova, kao i učešće u Vladi Kosova. U prošlom sazivu srpska zajednica je imala jednog zamenika premijera i dva ministra.

(Cafe.ba / Anadolija)

Popularno