SRBIJA U EVROPSKOJ BETON LIGI! Naši klubovi od 2021. godine igraće u trećerazrednom evropskom takmičenju!

Srpski klubovi od 2021. godine igraće u trećerazrednom klupskom evropskom takmičenju, ukoliko znatno ne napreduju na UEFA rang-listi!


Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin potvrdio je da će od 2021. godine startovati novo klupsko takmičenje, koje nosi radni naziv Liga Evrope 2 i koje će biti nalik sadašnjoj Ligi Evrope i Ligi šampiona.

Prema zamisli ljudi iz evropske kuće fudbala, Liga šampiona, Liga Evrope 1 i Liga Evrope 2 brojaće ukupno 96 klubova, dakle po 32 u svakom takmičenju. Plan je da klubovi u sva tri takmičenja budu podeljeni u osam grupa po četiri kluba.

Granica je 15. mesto

Osvajač Lige Evrope 2 bio bi direktno promovisan u učesnika Lige Evrope 1 sledeće sezone, a srpski klubovi trenutno nemaju rang za plasman u Ligu Evrope 1. Raspodela timova je sledeća - svi šampioni država u Evropi igrali bi ili kvalifikacije ili direktno Ligu šampiona, kao i do sada. Ipak, timovi iz zemalja rangiranih iznad 15. mesta igrali bi Ligu Evrope 1, a timovi iz zemalja lošijih od 15. pozicije igrali bi Ligu Evrope 2.

Srbija je trenutno 19. po UEFA koeficijentu. To znači da bi svi osim šampiona naše zemlje, odnosno drugi, treći i četvrti tim, igrali kvalifikacije za Ligu Evrope 2. Prvak Srbije bi u slučaju eliminacije iz kvalifikacija za Ligu šampiona prešao u Ligu Evrope 1, kao što je i dosad bio slučaj.

Predsednik Crvene zvezde Svetozar Mijailović (71) za naš list poručuje da će crveno-beli svake sezone težiti plasmanu u Ligu šampiona, ali se nada da će do 2021. godine Srbija stići iznad 15. mesta.

Istorija Crvene zvezde nalaže da se klub stalno bori za mesto u elitnom društvu. Čuo sam za inovacije u UEFA i verujem da svi srpski predstavnici u Evropi mogu da doprinesu poboljšanju ukupnog koeficijenta. S druge strane, UEFA želi da uvođenjem novog takmičenja pruži priliku i klubovima iz slabijih liga da se duže takmiče na međunarodnoj sceni. To može da bude prilika da neki naši klubovi ulože u infrastrukturu i izađu u Evropu - kaže Mijailović.

Traže kvalitet

Počasni predsednik Partizana Ivan Ćurković (74) kaže za Informer da će formiranje novog takmičenja dati motivaciju srpskim klubovima da se bore za što bolju poziciju na UEFA rang-listi.

Možda se dotad pomerimo do 15. mesta. Ako hoćeš da plešeš na kraljevskom dvoru, treba da zaslužiš. UEFA traži kvalitet. Trebalo bi da se borimo da napredujemo. Dobro je da ima više utakmica. Ako se već ne igra Liga Evrope 1, kroz Ligu Evrope 2 možete da poboljšate rejting. Prošle sezone Partizan je skočio na UEFA listi, ove sezone Crvena zvezda, a novoformirano takmičenje bilo bi od koristi i drugim našim klubovima - kaže Ćurković.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram