SRAMOTA IH: Ljudi ne traže više para na razgovoru za posao

Manje od polovine kandidata za posao pregovara o većim platama na intervjuu za posao, iako se iznos koji kompanija nudi obično može povećati i do 25 posto. Još manje pregovara o dodatnim pogodnostima, piše Business review pozivajući se na najnovije istraživanje BestJobs-a.

FOTO: Pixabay

Skoro četvrtina poslodavaca kaže da manje od 10% ispitanika pregovara o platama koje im se nude, dok skoro 40% kaže da to čini između 10% i 50% ispitanika. Samo jedan od deset kompanija kaže da je procenat kandidata koji pregovaraju o svojoj plati između 75 i 100 posto.


Međutim, više od šest od deset poslodavaca kaže da je plata ponuđena kandidatu podložna pregovaranju. 


Većinom (56,6 odsto) kompanija koja regrutuje kažu da se ponuđeni iznos može uvećati do 25 procenata. A za skoro svakog desetog poslodavca, kandidat može pregovarati za više od 25% u odnosu na ponuđeni iznos. Međutim, oko tri od deset kompanija tvrde da ne postoji margina za pregovaranje.


MUŠKARCI PREGOVARAJU VIŠE OD ŽENA


Uglavnom, većina kandidata koji žele da pregovaraju o svojoj plati su muškarci (46%), dok manje od jedne trećine žena rešava ovo pitanje, sledi iz odgovora poslodavaca.


Anketa je sprovedena između 3. i 21. juna 2019. godine na uzorku od 210 preduzeća i 1.100 korisnika interneta.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram