Connect with us

Hronika

Spriječena velika krađa na bihaćkom aerodromu: Dvojica Belgijanaca htjela ukrasti cijeli avion

Published

on

Dvojicu Belgijanaca starih 28 i 31 godinu u ponedjeljak su u pokušaju krađe na lokaciji bivšeg vojnog aerodroma u Željavi spriječili policajci iz Korenice, a na meti lopova bili su dijelovi već devastiranog aviona ostavljenog na ulazu u vojnu bazu bivše JNA, u sklopu tadašnjega aerodroma Bihać.

Kako je potvrdila portparol PU ličko-senjske Maja Brozičević, ostaci navedenoga kompleksa dostupni su raznim osobama, a policajci policijske stanice Korenica povremeno obavljaju patrole na toj lokaciji.

Avion s kojeg su Belgijanci skidali metalnu galanteriju i preostale sklopove iz unutrašnjosti potiče još iz II. Svjetskog rata. Radi se o Douglasu C-47 “Dakota”, koji je služio i kao trofejni avion.

Nakon prestanka ratnih dešavanja u Hrvatskoj, Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske je taj devastirani kompleks proglasio neperspektivnim, pa je on godinama, uprkos opasnostima od mina i otrovnim materijalima u okolini, bio meta sakupljača sekundarne sirovine ili kolekcionara ratnih suvenira, kao što je vjerovatno slučaj s ovim uhvaćenim lopovima, prenosi Jutarnji.

Protiv Belgijanaca uhvaćenih u pokušaju krađe biće podnesena kaznena prijava državnom tužilaštvu.

Aerodrom Željava, poznatiji i kao bihaćki aerodrom, nalazi se na granici BiH i Hrvatske. Jedna trećina je na teritoriji BiH dok su dvije trećine u Hrvatskoj.

Popularno