SPORNA NABAVKA MEDICINSKE OPREME IZ KINE Intenzivne aktivnosti u predmetu “Respiratori”

Tužilački tim sprovodi intenzivne aktivnosti na pregledu i analizi dokumentacije u predmetu “Respiratori”, koji se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine posredstvom poljoprivredne kompanija “Srebrena malina”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

FOTO: srpskainfo.com

U saopštenju je navedeno da su tužioci i istražioci Tužilaštva BiH boravili na terenu gdje su koordinisali aktivnosti policijskih službenika koji postupaju u predmetu.

U okviru predmeta “Respiratori”, tužilački tim Tužilaštva BiH sa istražiocem Tužilaštva vrši analizu do sada prikupljene dokumentacije, nakon čega će biti zatražena potrebna stručna vještačenja i naređene dalje aktivnosti.

Zbog hitnosti u postupanju, tužioci i stručno osoblje su u stalnom kontaktu sa policijskim službenicima, te izlaze na teren kako bi davali instrukcije za postupanje u prikupljanju dokaza.

Tužilački tim će intenzivno sprovoditi i koordinisati aktivnosti u narednim časovima, sa ciljem da u što kraćem roku bude prikupljena sva potrebna dokumentacija, kako bi bio nastavljen rad na ovom predmetu.

Sve institucije kojima se obrati tužilački tim biće obavezne da, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH, u najkraćem roku dostave i stave na raspolaganje svu traženu dokumenataciju.

Predmet “Respiratori” je formiran nakon što su mediji objavili da je nabavku 100 respiratora iz Kine izvršila poljoprivredna kompanija “Srebrena malina” koja nije specijalizovana za trgovinu medicinskom opremom, u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Tužilaštvo BiH preuzelo je od Tužilaštva Kantona Sarajevo predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u vezi sa uvozom respiratora iz Kine u BiH, koji su koštali oko 10,5 miliona KM.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram