Connect with us

Bosna i Hercegovina

Splitska publika, poput sarajevske spriječila teror konzervativaca

Published

on

Prije početka predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” kontroverznog hrvatskog reditelja Olivera Fljića sinoć u Splitu došlo je burnih protesta ispred pozorišta, ali i sjajne, spontane rekacije publike u dvorani. Splitska publika je baš poput sarajevske, kada je pomenuta predstava igrana u Sarajevu, reagovala na civiliziran način, spriječivši zabranu od strane najekstremnijeg i najkonzervatnivnijeg dijela društva.
Predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” izazvala je veliko interesovanje, prvenstveno zbog kontroverznih scena, poput one u kojoj Isus Hrsist siluje muslimanku. Ulje na vatru dodala je činjenica da je predstava, za koju je Katolička crkva ocjenila da vrijeđa vjernike, uvrštena na repertoar festivala hrvatske drame Marulićevi dani u okviru kog je sinoć i izvedana na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu (HNK).

Upravo to je bio povod da se bijesna rulja, uglavnom članova i simpatizera HSP-a (Hrvatska stranka prava), okupi ispred HNK-a i gledaoce koji su dolazili na predstavu vređa najpogrdnijim rečima.

Iz mase su se čuli povici “go*a jugoslovenska”, “ku*o četnička”, “ku’ćeš vještice”, “udbaško go*o”, “cigani”, “sotone”, “odlazite iz hrvatskog Splita” i slično, a u jednom trenutku besna rulja okrenula se ka policiji i počela da skandira “kako vas ovo ne vrijeđa” i “jeste li vi Hrvati”. Okupljeni su tražili i da reditelj predstave Oliver Frljić bude uhapšen, ali i da se na mjesto ministra kulture vrati Zlatko Hasanbegović, ministar čiji su mandat obelježili skandali, mahom povezani sa ustaštvom.

Nekolicina simpatizera ili članova HSP-a kupila je karte za predstavu i ušla u dvoranu da bi pokušala da minira izvođenje i napravi incident.

Tada je došlo do spontane, ali sjajne rekacije publike koja je u glas počela da peva pjesmu “Kad bi svi ljudi na svijetu” Arsena Dedića iz davne 1967. godine i tako utišala protestante.

Ovo nije prvi put da su Frljićeve predstave izazvale burne reakcije, pa čak i ozbiljnije incidente, poput nereda koji su se dogodili nedavno u Poljskoj ispred pozorišta u kome je trebalo da počne predstava “Prokletstvo” kada je policija grubo razjurila ekstremiste.

Podsjećamo, u oktobru ove godine u Sarajevu je također zatražena zabrana predstave od strane nekih marginalnih faktora u ovom društvu. Međutim za raziliku od događanaja u Splitu gdje su “neoustaše” uspjele da upadnu u pozorište sa namjerom da se obračunaju sa glumcima i publikom, u Sarajevu nije održan nikakav protest u cilju zabrane predstave do protesta koji je imao potpuno suprotan cilj, to jeste da se omogući odigravanje predstave i da se ne poklekne pred zahtjevima najkonzervativnijih dijelova društva. Tako je sarajevska publika svojim pojavljivanjem pred Narodnim pozorištem i insitiranjem na tome da se predstava odigra spriječila splitski scenario i poslala poruku da smo dio civiliziranog svijeta.

(Vijesti.ba)

Popularno