Connect with us

Auto moto

Slab marketing koči kola budućnost

Published

on

Svaki ljubitelj električnih automobila u Evropi na pitanje zašto je prodaja “kola budućnosti” slaba odgovoriće da je to zbog nedovoljog broja punjača i visokih cijena.

Međutim, novo istraživanje ukazuje da su za slabu prodaju krivi i loš marketing, dug period isporuke i veoma ograničen izbor modela električnih automobila.

Kada je riječ o broju modela, na taj problem dijelom će odgovoriti njemački proizvođač “Volkswagen” koji je najavio da će do 2030. ponuditi električne verzije svih svojih 300 modela vozila. U Evropi je u prodaji samo 20 električnih automobila na baterije (BEV) u poređenju sa 417 modela na benzin i dizel, pokazalo je novo istraživanje nevladine organizacije “Transport i životna sredina” (Transport and Environment, T&E).

“Istraživanje je takođe pokazalo da nekih modela uopšte nema u prodajnim salonima, dok se na isporuku drugih predugo čeka zbog nedovoljnih proizvođačkih kapaciteta”, navodi T&E.

Podaci koje je ta organizacija analizirala ukazuju da “proizvođači jedva da se i trude da prodaju električna vozila, što dokazuju mali troškovi za marketing”. U Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji i Norveškoj proizvođači automobila u prosjeku troše samo 2,1% budžeta za marketing za vozila s nultom emisijom i 1,6% za plugin hibride.

Ti podaci ukazuju da se oni ne trude aktivno da privuku nove potrošače iako istraživanja pokazuju da “oko 30% njemačkih, britanskih i francuskih potrošača danas razmišlja o kupovini električnog automobila”.

Izuzetak je Norveška, gdje je danas svako treće prodato novo vozilo električno i gdje su izdaci za reklamiranje električnih kola na baterije znatno veći. Istraživanje pokazuje da BMW troši 24% budžeta za promociju tih automobila u Norveškoj, a “Daimler” 14%. Organizacija T&E zaključila je da će se prodaja električnih vozila neizbježno smanjiti u većem dijelu Evrope jer analize ukazuju da je prodaja električnih ili automobila s nultom emisijom štetnih gasova upola manja od prognoziranog ili nivoa koji su obećavali proizvođači. Autoindustrija je, u prosjeku, namjeravala da joj 3,6% prodaje budu električna kola, ali je postigla samo 1,7%.

Drugo istraživanje, čije rezultate je Evropsko udruženje proizvođača automobila objavilo u junu, pokazalo je da je tražnja “vozila s alternativnim gorivom” u Evropskoj uniji porasla za 37,6%, na 212.945 komada, u prvom kvartalu 2017. nakon umjerenog rasta posljednjih mjeseci 2016.

Broj električnih vozila povećan je za gotovo 30%. Međutim, uprkos velikom rastu, udio kola s alternativnim gorivom i dalje je mali i tek dvadeseti novi automobil koristi alternativno gorivo.

“Volkswagen” je saopštio 11. septembra da će do 2030. godine ponuditi električne verzije svih svojih 300 modela vozila. Kompanija koju dvije godine potresa skandal sa softverom koji je varao testove izduvnih gasova vozila sa dizel motorima, ponudiće električne ili hibridne verzije za svaki model svojih 12 marki  “Audi”, “Porsche”, “Škoda”, “Seat” i drugi, u šta će investirati 20 milijardi evra, izjavio je direktor Matijas Miler.

VW će do 2025. godine ponuditi 80 novih električnih automobila, odnosno 50 sa 100% električnim pogonom, a 30 s kombinovanim, hibridnim.

Ali, VW zasad neće odustati od motora s unutrašnjim sagorijevanjem. “Smatram da će još dugo u čitavom svijetu motori s unutrašnjim sagorijevanjem koegzistirati s električnim” rekao je Miler.

(Euractiv.rs)

Popularno