Connect with us

Svijet

Sjeverna Koreja: Tramp je zapalio iskru rata

Published

on

Američki predsjednik Donald Tramp “zapalio je iskru rata” sa Sjevernom Korejom i njegovu zemlju snaći će ognjena tuča, prenosi ruska novinska agencija izjavu sjevernokorejskog ministra spoljnih poslova Ri Jong Hoa u srijedu.

Napetosti između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država porasle su proteklih sedmica zbog korejskoga nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Sjeverna Koreja je probno ispalila nekoliko projektila i utvrdila da je izvela probnu eksploziju hidrogenske bombe napredujući prema postizanju cilja stvaranja nuklearnog projektila koji može doprijeti do američkog kopna.

Govoreći za rusku državnu novinsku agenciju TASS, sjevernokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong Ho rekao je da nuklearni program garantuje mir i sigurnost u regiji te da se o njemu ne može raspravljati.

“Tramp je svojom ratobornom i bezumnom izjavom u Ujedinjenim narodima zapalio iskru rata protiv nas”, prenosi TASS njegovu izjavu u kojoj se dodaje “Moramo se osvetiti i to ognjenom tučom, a ne riječima”.

Ri je prije toga nazvao Trampa “Predsjednik Zlo” i njegovi komentari vjerovatno su pridonijeli eskalaciji rata riječima između američkog predsjednika i sjevernokorejskoga vođe Kim Džong Una.

“Gotovo smo dotakli posljednju tačku putovanja prema konačnom cilju – postići stvarnu ravnotežu snaga sa SAD-om”, kazao je sjevernokorejski ministar.

“Naše je načelno stajalište da nikada nećemo pristati na pregovore u kojima se pregovara o nuklearnom oružju”, dodao je.

(Hina)

Popularno