Connect with us

Svijet

Sjeverna Koreja prijeti: Potopićemo Japan i svesti SAD na pepeo i tamu

Published

on

Sjevernokorejska državna agencija zaprijetila je u četvrtak da će upotrijebiti nuklearno oružje kako bi “potopila Japan i svela SAD na pepeo i tamu” zbog podrške UN-ovim sankcijama zbog posljednjeg nuklearnog testa, javlja Reuters.

Pjongjangova agencija zadužena za međunarodne odnose i propagandu, KAPPC, takođe je pozvala na raspuštanje Vijeća sigurnosti UN-a, koje je nazvala “oruđem zla sastavljenim od podmićenih država” koje slijede zapovijedi SAD-a, prenosi index.hr.

“Četiri ostrva arhipelaga trebalo bi potopiti u more pomoću naše nuklearne bombe. Više nema potrebe da Japan postoji pored nas”, objavila je agencija KAPPC.

Napetosti u regiji su znatno porasle nakon šestog i najmoćnijeg nuklearnog testa Sjeverne Koreje 3.septembra.

Savjet bezbjednosti UN-a je jednoglasno potvrdio SAD-ovu rezoluciju o novim sankcijama državi u ponedjeljak, što je rezultiralo nizom novih prijetnji o uništenju SAD-a, Japana i Južne Koreje.

“Svedimo kopno SAD-a na pepeo i tamu. Pokažimo svoj prkos mobilizacijom svih sredstava za osvetu koje smo do sada pripremali”, stoji u izjavi KAPPC.

Japan je oštro kritikovao najnoviju prijetnju Sjeverne Koreje: “Ova objava je krajnje provokativna i strahovita. Znatno povećava napetosti u regiji i apsolutno je neprihvatljiva”, izjavio je u četvrtak sekretar japanske vlade Yoshihide Suga.

(Nezavisne)

Popularno