Connect with us

Svijet

Sjeverna Koreja lansirala četiri balističke rakete, tri sletjele u japanske vode

Published

on

– Japanski zvaničnici tvrde da su tri od četiri projektila sletjela 200 nautičkih milja od područja nad kojima Tokio ima suverena prava za istraživanje i eksploatisanje resursa

SEOUL (AA) – Sjeverna Koreja lansirala je u ponedjeljak četiri zabranjene balističke rakete koje su preletjele oko 1.000 kilometara, od kojih su tri sletjele u japanski isključivi ekonomski pojas, saopštili su južnokorejski i japanski zvaničnici.

Južnokorejska združena komanda saopštila je da su rakete lansirane sa područja Tongchan-ri u provinciji Sjeverni Pyongan.

Još uvijek nije jasno o kojem tipu rakete je riječ, ali zvanični Washington testiranje smatra provokacijom.

New York Times je proteklog vikenda pisao da uprkos naporima koji se ulažu u usavršavanje cyber i elektronskih napada protiv balističkog programa Sjeverne Koreje, SAD i dalje ne mogu efikasno suzbiti aktivnosti Pyongyanga.

Japanski zvaničnici tvrde da su tri od četiri projektila sletjela 200 nautičkih milja od područja nad kojima Tokio ima suverena prava za istraživanje i eksploatisanje resursa.

Pyongyang je posljednjih mjeseci sproveo seriju testiranja raketa, uključujući raketu srednjeg dometa koja je lansirana u februaru. Također je prošle godine sproveo i dva nuklearna testiranja što je međunarodna zajednica oštro osudila.

Stav Sjeverne Koreje će postati jasniji na proljeće kada su planirane nove vojne vježbe koje Južna Koreja i SAD redovno održavaju. Pyongyang je na te vježbe tradicionalno odgovarao osuđivanjem, smatrajući ih kao pripreme za rat.

SAD imaju 28.500 vojnika raspoređenih u Južnoj Koreji i 50.000 u Japanu kao mjera opreznosti zbog, kako se navodi, moguće agresije iz Sjeverne Koreje.

Popularno