Connect with us

Nauka i tehnologija

Siromašni Rus rešio matematički problem koji niko nije 100 godina: A onda je odbio da uzme nagradu od milion evra! (VIDEO)

Published

on

Odbio je i prestižnu Fildsovu medalju 2006. kada je i pronašao rešenje tog problema, a koja u svetu matematičara ime težinu Nobelove nagrade

Ruski matematičar Grigori Jakovljevič Perleman (51) iz Sankt Peterburga osim toga što je genije u svojoj struci, takođe je i izuzetan čovek. To dokazuje i činjenica da nije hteo da uzme nagradu od milion dolara 2010. godine kada je pronašao rešenje Poenkarove hipoteze, što mnogima nije uspelo u poslednjih stotinu godina.

To je teorija koja se bavi oblicima u četiri ili više dimenzija, a jedan je od sedam problema za čije rešenje Matematički institut Klej iz Masačusetsa u SAD-u nudi ovakav vrtoglavi iznos. Odbio je i prestižnu Fildsovu medalju 2006. kada je i pronašao rešenje tog problema, a koja u svetu matematičara ime težinu Nobelove nagrade.

Tada je predsednik Međunarodne matematičke unije ser Džon Bol odleteo u Rusiju ne bi li ga nagovorio da preuzme nagradu. Uveravao ga je dva dana, ali uzalud.

Odbijanje preuzimanja nagrade ovaj genijalac je objasnio rečima “kako ga novac ne zanima, a niti slava i da ne želi da ga gledaju kao životinju u zoološkom vrtu”. Rekao je kako on nije nikakav junak već najobičniji čovek koji živi u skromno uređenoj sobi, u kojoj nema puno više od kreveta, ormara, stola i stolica. Takođe, objasnio je da ne postoje nerešivi matematički problemi, već samo oni koje je teže rešiti, prenosi 24sata.hr.

Nije se pojavio niti na dodeli nagrada u Parizu 2010. kada je trebao da preuzme milion dolara. Rekao je da ne može baš taj dan, jer ide u šumu da bere gljive. Naravno, postao je izuzetno zanimljiv novinarima koji su ga toliko saletali da je znao da ne izlazi iz stana samo da ih izbegne.

Koliko je opsednut matematikom pokazuje i detalj da je pokušao da izračuna brzinu kojom je Isus hodao po vodi, a da ne potone. Inače, ovaj poseban čovek živi s mamom u istoj zgradi u Sankt Peterburgu, svako u svom stanu i često je kod nje. Uživa u jednostavnom životu i obožava prirodu.

Oblači se vrlo skromno, a susedi ga ne viđaju često. Pričaju da živi u siromaštvu, od majčine penzije. Otac je napustio porodicu i otišao da živi u Izrael, a tamo se zaputila i njegova sestra nakon završetka studija.

Printskrin: Youtube/amilliruble

Da je genije bilo je jasno od kada se rodio. Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 1982. godine osvojio je zlatnu medalju. Doktorirao je, a potom radio na ruskom Matematičkom institutu akademije nauka. Zatim je preselio u SAD gde je predavao na nekoliko američkih univerziteta. Međutim, 1994. godine dao je otkaz i vratio se u Rusiju.

Pre tri godine ruski mediji su pisali da radi u području nanotehnologije u Švedskoj, ali ubrzo nakon toga je ponovno viđen u rodnom gradu. Nakon nekog vremena pristao je na snimanje dokumentarca, a neki kadrovi su snimljeni u stanu njegove majke.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Popularno