Sirijski predsednik primio delegaciju Rusije

Sirijski predsednik Bašar el Asad primio je rusku delagaciju na čelu sa specijalnim predstavnikom predsednika Aleksandrom Lavrentjevim i sa njenim članovima razgovarao o pripremama za samit zemalja garanata primirja u Siriji, koji je planiran za 16. septembar u Ankari, saopštila je pres-služba sirijskog lidera.

FOTO: Sputnik / Mihail Voskresenskiй

„Lavrentjev je obavestio Asada o dnevnom redu sastanka predsednika zemalja-garanata, planiranog za ponedeljak u Ankari u okviru ’astanskog procesa‘, kao i o kontinuiranim naporima Rusije da ukloni prepreke koje brojne zemlje u regionu i van njega postavljaju u nastojanju da odlože postizanje rešenja koje će okončati rat u Siriji“, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da je ruska delegacija, u kojoj se nalazio i zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin, naglasila da „Moskva namerava da nastavi saradnju sa Damaskom na smanjenju posledica terorističkog rata koji se vodi protiv sirijskog naroda“. Istovremeno će biti nastavljeni rat protiv terorizma i „čišćenje čitave sirijske teritorije“.


„Strane su, takođe, razgovarale o najnovijim dešavanjima u Siriji i regionu“, dodaje se u saopštenju.


Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov saopštio je ranije da će predsednici Rusije, Turske i Irana, Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan i Hasan Rohani na samitu o rešavanju sirijske krize, koji će biti održan 16. septembra u Ankari, detaljno razgovarati o situaciji u Idlibu i na severoistoku Sirije, a nakon sastanka će dati zajedničku izjavu.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram