Šezdeset grama oraha dnevno za bolji seks, ali naučnici ne znaju zašto

Istraživanje nazvano „Fertinats“ utvrdilo je da muškarci koji unose dosta oraha mogu da poboljšaju seksualni život i orgazme. Ipak, prije nego što svi otrče do prodavnica, određeni skepticizam postoji.

FOTO: pixabay

Studija je obuhvatila 100 mladih muškaraca u Španiji. Polovini je rečeno da uz svoju uobičajenu ishranu dodaju i najmanje 60 grama sirovih oraha dnevno i da tako nastave 14 nedelja. Ostatak učesnika ništa nije morao da mijenja u svojoj ishrani, sem da izbjegava orahe kad god može.


Prije i posle istraživanja, ispitanici su odgovarali na pitanja o svojim seksualnim aktivnostima i urađene su im analize krvi kako bi bili utvrđeni niovi azot-monoksida i E-selektina.


Između dvije grupe nisu zabilježene nikakve veće razlike prije početka studije, ali je posle naučni tim utvrdio da su oni koji su jeli orahe prijavili povećanje „orgazmične funkcije“ i seksualne želje.


U zaključku istraživanja navodi se da je pokazalo da zdrava ishrana u kojoj se nalaze i orasi može da poboljša „erektilnu i seksualnu želju“. Studija je objavljena u časopisu Nutrišon (Nutrition).


Nalazi istraživanja u skladu su ranijim kliničkim studijama, poput one u kojoj su ispitanici sa erektilnim disfunkcijama tri nedelje unosili 100 grama pistaća dnevno i prijavili poboljšanje u erekcijama.


Još jedno ranije istraživanje pokazalo je da su ispitanici koji su jeli orahe popravili kvalitet i kvantitet sperme.


Međutim, postoji jedan problem. Nivo azot-monoksida i E-selektina se nije promijenio posle istraživanja ni u jednoj grupi, a pošto su naučnici izdvojili te molekule kao ključne za popravljanje muške erektilne funkcije, onda nisu sigurni čemu da pripišu rezultate.


Ne znajući tačno zašto je A povezano sa B, ne znači i da veza između njih ne postoji, ali da mora da postoji neko drugo objašnjenje. Takođe je moguće i da je prijavljeno poboljšanje u seksualnim aktivnostima placebo efekat izazvan znanjem ispitanika da unose orahe.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram