Šest milijardi za Siriju, pritisak ili pomoć?

BRISEL - Međunarodni donatori, prije svega zemlje Evropske Unije su pri kraju dogovora o pružanju pomoći Siriji, koja bi trebalo da dobije donaciju od 6,5 milijardi dolara, rekao je danas visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija.

Na konferenciji o humanitarnoj pomoći nisu prisutni predstavnici Sirije.

Neke civilne grupacije su zabrinute da zemlje donatori u stvari žele da natjeraju izbjeglice da se vrate, bez obzira na opasnost i nesigurnost koja bi ih očekivala.

EU je 2015. godine ponudila donaciju od oko jedne i po milijarde dolara predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu kao deo dogovora kojim bi Turska obalska straža zaustavljala izbjeglice na putu prema Grčkoj.

EU, najveći donator pomoći na svetu, objavila je da će obezbediti 560 miliona evra ove godine, i planira da ponudi isti iznos i sljedeće godine, kao i u 2021. godini, prenio je AP.

Visoka predstavnica Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini je izjavila da će EU obezbediti turskoj jednu i po milijardu dolara kako bi ta zemlja pomogla sa problemom izjeglica.

U 2015.godini EU je obećala Erdoganu tri milijarde evra kako bi podneo teret izbjeglica, plus dodatne tri milijarde ako pva tranša bude potrošena prema dogovoru. Sad su obećale 397 miliona dolara pomoći.

Iz Ujedinjenih nacija su rekli da će samo Siriji ove godine biti potrebno 3,3 milijarde dolara, dok će ostalih 5,5 milijardi dolara pomoći susjednim zemljama koje su opterećene velikim brojem migranata.

Oko 11,7 miliona Sirijaca i dalje zavisi od humanitarne pomoći, a više od šest miliona ljudi je izgubilo dom.

Procjenjuje se da oko 80 odsto državljana Sirije živi u teškom siromaštvu.

I pored pomoći EU odbija da pomogne u ponovnoj izgradnji zemlje, sve dok ne dođe do političkog dogovora, iako mnoge nevladine organizacije smatraju da takav stav pretstavlja ozbiljnu prepreku pravom pružanju pomoći.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram