SERIJA "KORENI" TRI PUTA JEFTINIJA OD NEMANJIĆA: Postigli uspeh, a koštali daleko manje od PROPALOG PROJEKTA!

Za ostvarenje snimljeno po kultnom delu Dobrice Ćosića izdvojeno je 1.000.000 evra, dok je za "Nemanjiće - rađanje kraljevine" budžet bio 2.870.000 evra

Hit serija "Koreni" Ivana Živkovića koštala je skoro tri puta manje od "Nemanjića - rađanje kraljevine", a postigla je neuporedivo veći uspeh! Dok je za ostvarenje snimljeno po čuvenom delu Dobrice Ćosića izdvojeno milion evra, dotle je na priču o srpskoj srednjovekovnoj državi bačeno ukupno 2.870.000 evra.

Dobitna kombinacija

Tako je u jednu epizodu "Korena", koju je u proseku pratilo oko dva miliona ljudi, uloženo 100.000 evra. S druge strane, za sat snimljenog materijala "Nemanjića" plaćeno je skoro 220.770 evra (ovo je cena po jednoj epizodi, a bilo ih je 13), ali je ta serija naišla na brojne kritike i doživela fijasko.
Reditelj Janko Baljak, poznat po kultnom dokumentarcu "Vidimo se u čitulji", ističe da ove dva projekta RTS ne mogu ni da se porede.

- "Koreni" su neuporedivi sa "Nemanjićima", koji su primer kako se pare razbacuju. U taj projekat se ušlo megalomanski, a domet je bio čista sprdnja. Ne samo da ova serija nije prošla kod publike, već ni kod stručne javnosti. Mnogo ima grešaka i naivnih situacija. S druge strane, reditelj Ivan Živković je čovek od zanata, što se vidi u svakom kadru "Korena". Glumačka podela je fantastična. Sve je to dobitna kombinacija za uspeh - objašnjava Baljak.

On dodaje da su "Koreni" svetli primer Javnom servisu u kom smeru bi trebalo da ide u budućnosti:
- Pošto novca nema dovoljno, trebalo bi snimati skromnije i kvalitetnije projekte, kao što je, na primer, serija"Jutro će promeniti sve". Za jednu sezonu "Nemanjića" moglo je da se snimi nekoliko drugih i boljih projekata.

Njegov kolega Miroslav Momčilović ističe da su ove dve serije primer da je budžet važna stvar, ali ne i presudna.

- "Koreni" su u startu u prednosti, jer su rađeni po literaturi koja je klasik. Adaptacija Ćosićevog dela je vrhunski urađena, režija je odlična, kao i gluma... Verujem da je sve urađeno temeljnije nego kod "Nemanjića", kao i da je tamo najveći problem scenario. Kod nas se često smatra da će se propusti u tekstu rešiti na snimanju, a to uglavnom nije slučaj - smatra reditelj ostvarenja "Smrt čoveka na Balkanu".

Manje publike na proleće

S druge strane, Marko Marinković, reditelj serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", kaže da je logično da njihov budžet bude veći jer su snimali ozbiljnu istorijsku epohu.
- Čestitam ekipi "Korena" na odličnoj seriji, koju sam sa zadovoljstvom gledao. Ne želim da umanjim njihov uspeh, ali teže je snimati srednjovekovnu epohu. Trebalo je rekonstruisati taj period, kostime, sve je šiveno i građeno od nule - objašnjava Marinković i podseća da je uprkos negativnoj kampanji serija imala dobru gledanost:
- Prve tri epizode pratilo je i do 2.200.000 ljudi, ali smo onda ušli u proleće, kada je manje publike uz televiziju.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram