Sergej Lavrov stiže u BiH

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stiže u Republiku Srpsku i BiH. U Istočnom Sarajevu danas će razgovarati sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i zvaničnicima Srpske, a sutra u Sarajevu sa članovima Predsjedništva.

FOTO: n1

Prvo odredište Sergeja Lavrova, nakon što sutra poslijepodne sleti na sarajevski Međunarodni aerodrom - je Administrativni centar Vlade Republike Srpske. Večera i razgovor s Miloradom Dodikom. Potom i obraćanje medijima.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, OSA, KCUS, Vatrogasna služna, Kantonalna policija - svi su na nogama zbog posjete. MUP RS je naredio zabranu saobraćaj na određenim dionicama sutra od 14:30 do 21:30. Građani pojedinih opština su zamoljeni da saobraćaj svedu na minimum, te da prilikom kretanja nose dokumente, a ne nose veće torbe ili ruksake.

"Građani koji žive u blizini Administrativnog centra Vlade RS u Istočnom Sarajevu treba da izbjegavaju bespotrebne izlaske na balkone, prozore i krovove zgrada", kazali su iz MUP-a RS.

Svaka posjeta svjetskog zvaničnika je dobrodošla. No, o motivima se može raspravljati, navodi akademik Slavo Kukić. Iz ruskih kandži su se otele Slovenija, Hrvatska, Crna Gora pa i Sjeverna Makedonija i postale članice NATO saveza.

"Ostao je prostor Srbije, Kosova i BiH i Lavrov i ruske vlasti čine sve da kontrolu nad tim prostorom zadrže. Je li to jasno Zapadu ja ne znam, ali na njihovom mjestu to bi za mene bio signal da moram biti puno aktivniji", smatra Slavo Kukić, akademik.

"Dodik je sada u vrlo interesantnoj poziciji, ili će stati na gas i ići dalje ruskim putem ali može i povući ručnu i mislim da se Rusi toga boje, Lavrov ovdje dolazi da Dodiku kaže nemoj da se šališ i da mijenjaš kurs", kazao je Reuf Bajrović, Američko-eurospka alijanska.

BIvši ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, smatra da nema nikakvih skrivenih poruka niti motiva. Lavrov dolazi kao prijatelj, podsjećajući na posjetu iz 2018. koja je, kaže, protekla krajnje uspješno.

"Ja se nadam da će posjeta biti u duhu nastavljanja saradnje s Rusijom jer su odnosi s Rusijom i za RS i za BiH bitni. Naravno, bi ta posjeta ni uopšte razvoj odnosa s Moskvom neće i ne može ugroziti čvrsto opredjeljenje svih nas koji živimo ovdje a to je opredjeljenje ka Zapadu, ka evropskim vrijednostima, evropskim standardima", kazao je Crnadak. 

Koliki je ruski utjecaj na Balkanu, nedavno je bilo jedna od ključnih tema rasprave pred američkim kongresmenima. Upravo zbog straha od Rusije, mnogi smatraju kako bi nova američka administracija mogla početi obraćati mnogo više pažnje i na BiH.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram