Senat oslobodio Trumpa optužbe

Američki senat oslobodio je bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa optužbe za podsticanje pobune njegovih pristalica na Kapitolu prošlog mjeseca.

FOTO: twitter/haber.ba

Za Trumpov opoziv glasalo je 57 senatora, dok je 43 bilo protiv. To znači da je za osudu Trumpa glasalo i sedmero republikanaca. Međutim, to nije bilo dovoljno, jer je za opoziv predsjednika bila potrebna dvotrećinska većina.

Odluku za koju je glasalo 50 demokraskih senatora podržali su i republikanci: Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse i Pat Toomey.

Kada je početkom februara prošle godine Senat oslobodio Trumpa prvi put po optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, jedino je republikanac Mitt Romney glasao za njegov opoziv, kao prvi senator u historiji SAD koji je podržao smjenu predsjednika SAD iz sopstvene partije.

Naime, senatori su se na suđenju izjašnjavali o tome je li bivši predsjednik podstakao smrtonosnu pobunu 6. januara, kada su njegove pristalice upale u Kapitol.

Demokrate su tvrdile da je Trump podsticao pristalice na pobunu, a zatim odbio da je zaustavi, dovodeći tako u opasnost potpredsjednika Mikea Pencea i druge političare.

Trump je prvi bivši predsjednik SAD-a kojem je suđeno za opoziv nakon što je napustio funkciju. Osim toga, on je i prvi predsjednik u historiji koji je opozvan dva puta u Predstavničkom domu. No, Senat ga je oba puta oslobodio, prenosi “Vijesti“.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram