Šef smanjio sebi platu da bi povećao radnicima

Den Prajs, šef "Gravity Payments" iz Sijetla ponovo je iznenadio svoje radnike odlukom da im poveća plate.

FOTO: twitter


Prajs je obećao da će svi radnici u novoj kancelariji Boise, do 2024. godine zarađivati platu od 70.000 dolara.


"Presjekli smo vrpcu u novoj kancelariji i objavili da će naši radnici početi ovdje da zarađuju 70.000 dolara", napisao je Prajs na Twitteru.


"Tako sam zahalan što radim sa ovim nevjerovatnim timom", dodao je on.


Kako je rekao, to znači da će svi radnici dobiti povećanje od 10.000 dolara i ta odluka na snagu stupa odmah.


Kancelarija Boise ranije je bila nezavisna kompanija koja se zvala "ChargeItPro", a "Gravity", kompanija za obradu kreditnih kartica, kupila je kao filijalu prije četiri godine.


Te, 2015. godine, Prajs je odlučio da poveća platu svojih radnika. Rekao je da dodatni prihodi mogu značajno da utiču na emocionalno blagostanje neke osobe do trenutka kada zarađuje 75.000 dolara godišnje, piše "CBS News".


Tada je donio odluku da poveća plate za svih svojih 120 zaposlenih u Sijetlu, tako što je smanjio svoju platu kako bi se to ostvarilo.


Taj potez udvostručio je plate oko 30 njegovih radnika. Svi su mu predviđali brzu propast, međutim desila se sasvim suprotna stvar.


U prvih par mjeseci od svoje nevjerovatne odluke je imao problema, a onda je uslijedio totalni preporod. Nakon što je donio ovu odluku koja je zgranula cijeli svijet morao je da iznajmi svoj kuću kako bi dobio dodatne prihode za privatne troškove. Međutim, njegova nevjerovatna nesebičnost se isplatila a profit kompanije se udvostručio.


Prajs je inspirisao kasnije i druge poslovne lidere da učine isto.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram