Connect with us

Bosna i Hercegovina

SDP: Bećirović pokraden, Džaferović je izgubio

Published

on

SARAJEVO – Socijaldemokratska partija BiH tvrdi da je njihov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Denis Bećirović pokraden na izborima održanim u nedjelju, te da je kandidat SDA Šefik Džaferović zapravo izgubio izbore.

Kako se navodi u saopštenju SDP-a “evidentno je da je izborni proces u Bosni i Hercegovini duboko kompromitovan i ozbiljno doveden u pitanje, posebno kada je u pitanju izborna utrka za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda”.

“Prema posljednjim informacijama, na samo jednom biračkom mjestu 133A132 u sarajevskoj općini Novi Grad, kandidatu SDA Šefiku Džaferoviću je upisano 59 glasova više nego što je stvarno dobio. Ako se ima u vidu da u FBiH ima 3.276 biračkih mjesta, onda se mogu razumjeti ogromne razmjere potencijalne krađe i postizbornih mahinacija”, navodi SDP u saopštenju.

U ovoj stranci navode da “dokaz za izbornu prevaru na samo jednom mjestu govori o opravdanosti zahtjeva SDP BiH da se izvrši ponovno brojanje glasova”, prije svega za Predsjedništvo BiH.

“Jer je sada i više nego jasno i dokazano da je kandidat SDP-a Denis Bećirović brutalno pokraden i da je kandidat SDA Šefik Džaferović zapravo izgubio na ovim izborima. Zbog svega onoga što se jučer dešavalo u Sarajevu u opštinskim izbornim komisijama, a posebno u opštinama Novi Grad i Centar, tražimo hitnu smjenu i pokretanje krivične odgovornosti protiv predsjednika OIK-a ove dvije opštine. Elvir Resić predsjednik OIK-a u Novom Gradu jučer nije blagovremeno obavijestio političke subjekte da će se po nalogu CIK-a vršiti ponovno brojanje na više desetina biračkih mjesta. Nakon što smo nezvanično dobili informaciju o ponovnom prebrojavanju, poslali smo posmatrače kojima Resić nekoliko sati nije dozvoljavao da uđu u prostorije opštine”, navodi se u saopštenju Socijaldemokratske partije.

U ovoj stranci tvrde da je “Resić dugogodišnji SDA poslušnik”.

“Bivši savjetnik načelnika Semira Efendića i bivši direktor TVSA koji je u potpunosti srozao javni medij i pretvorio ga u stranački servis, jasno je da osoba poput njega nikako ne može voditi izborni proces ni u mjesnoj zajednici, a pogotovo ne u opštini sa najvećim brojem stanovnika i birača u Bosni i Hercegovini”, zaključuje SDP u svom saopštenju za javnost.

Popularno