Connect with us

Bosna i Hercegovina

SDA: Prestati zloupotrebljavati pitanje revizije

Published

on

SARAJEVO – Glavni odbor SDA pozvao je sve političke stranke i političare da “prestanu zloupotrebljavati pitanje revizije predsude Međunarodnom sudu pravde po tužbi protiv Srbije i koristiti kao izgovor za blokadu rada institucija BiH”.

 

U saopštenju SDA se navodi da Glavni odbor “daje punu podršku članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i sa indignacijom odbacuje napade kalkulanata i političkih licemjera koji bi bili još žešći da apelacija nije podnesena”.

Glavni odbor SDA osuđuje “pokušaje nekih političkih stranaka da se održavanje narednih opštih izbora uslovljava izmjenama Izbornog zakona BiH”.

“U skladu sa ustavnim principima i zakonskim procedurama potrebno je što prije usaglasiti izmjene i dopune Izbornog zakona s ciljem implementacije odluka domaćih i međunarodnih sudova i radi poboljšanja ukupnog izbornog procesa. Međutim, ne može se održavanje opštih izbora uslovljavati ovim procesom”, stav je Glavnog odbora SDA.

Održavanje izbora je ustavna i zakonska obaveza i oni će, kako navode u ovoj stranci, biti održani i bez izmjena Izbornog zakona.

Glavni odbor SDA pozdravio je i izjavu visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini da je BiH postigla značajan napredak na putu prema EU.

Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje organizovani fizički napad na državne funkcionere i zvaničnike Stranke koji se desio 29. januara ove godine u Srebrenici i od nadležnih organa traži da u okviru svojih zakonskih nadležnosti i obaveza istraže i procesuiraju sva lica koja su učestvovala u organizaciji i izvršenju napada.

Povodom podizanja optužnice protiv potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, te generalnog sekretara Amira Zukića, Glavni odbor SDA očekuje da pravosudne institucije urade svoj posao profesionalno, objektivno i nepristrasno, u skladu sa svojim pravima, obavezama i odgovornostima.

“Poštujući princip presumpcije nevinosti sve do konačne presude, očekujemo da će se u toku postupka dokazati njihova nevinost”, navode u SDA.

Popularno