Connect with us

Bosna i Hercegovina

SDA pravi razdor u probosanskom bloku u RS

Published

on

Predstavnici najvećih partija sa sjedištem u Sarajevu, uključujući Pokret “Odgovor” iz Srebrenice, započeli su seriju razgovora o formiranju probosanskog bloka u RS za nastup na narednim izborima, no već u startu u prvi plan je iskočio politički problem – SDA.

Većina partija okupljenih oko bh. ljevice ne želi da bilo šta ima sa SDA, no, s druge strane, u Pokretu “Odgovor” smatraju da bi jedinstveni blok bio neminovnost, dok u Stranci za BiH smatraju da je značajnije dogovoriti principe koje bi svi poštovali od toga ko će sve participirati u tom bloku.

Prema riječima Ćamila Durakovića, lidera Pokreta “Odgovor” i bivšeg načelnika Srebrenice, njegova ideja je da obave razgovore sa svim partijama koje na općim izborima u oktobru 2018. žele nastupiti u RS.

To je već učinjeno sa predstavnicima SDP-a, GS-a, Naše stranke i Stranke za BiH, a sada su na redu SBB, SDA i DF.

“Nama je važno da čujemo kakve će stavove zastupati nakon formiranja vlasti u RS. Važno nam je da čujemo kako to da je svima promaklo da se Bošnjacima u RS ukida njihov jezik, kako je moguće da u institucijama RS danas radi samo jedan posto nesrba”, kaže Duraković.

Na pitanje da li će podijeljenost u vezi s SDA pokvariti planove, odgovara da će se još vidjeti da li će to na kraju biti jedna ili dvije liste.

“Bilo bi idealno da nastupimo zajedno. Naš je cilj da imamo što više zastupnika u Narodnoj skupštini, koji će braniti interese povratnika”, ističe on.

Za Amera Jerlagića, lidera Stranke za BiH, uopće nije upitno participiranje u probosanskom bloku budući da je SBiH uvijek bila prva u tome.

“Čak smo prije tri godine bili spremni da stanemo svi pod jednu partijsku zastavu, na taj način je i Sadik Ahmetović ušao u parlament. Mi, dakle, ne uslovljavamo ko će biti unutra, ja ne želim da dijelim ljude, ali želim da stanemo iza principa koje dogovorimo”, poručuje Jerlagić.

S druge strane, pitanja uključivanja SDA u cijelu priču, barem što se tiče ljevice, jeste nešto o čemu nema razgovora.

“Ono što je jasno u ovom trenutku jeste da niko ne želi da ima posla sa SDA, tako da već sada očito možemo pričati o dvije liste: na jednoj SDA, na drugoj sve ostale stranke sa sjedištem u Sarajevu”, kaže Emir Suljagić, drugi ključni čovjek Građanskog saveza (GS). Kaže kako je još uvijek nezahvalno špekulirati o tome šta bi mogao biti potencijalni rezultat.

“No, kad je riječ o GS-u, mi ćemo biti dio svega u čemu ne učestvuje SDA”, poručuje Suljagić, dodajući da će ozbiljni razgovori tek da uslijede.

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a, ističe da su razgovori vezani i za izborne jedinice na prostoru RS.

“Radi se i o pojedincima i o predstavnicima drugih političkih stranaka. SDP će, sve je izvjesnije, biti dio multietničkog bloka, koji će svoju energiju usmjeriti na boljitak svih građana RS, pa samim tim i povratnika. Nikakve jednonacionalne priče i projekti nas ne zanimaju”, ističe Magazinović te poručuje kako je SDA svojim ponašanjem samu sebe diskvalificirala.

(Nezavisne)

Popularno