Sava - Drina koridor jača odbranu od poplava

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske, imajući u vidu važnost odbrane od poplava, konstantno sprovodi različite projekte u vodoprivredi, a jedan od najznačajnijih programa u ovoj oblasti za naredni period je koridor Sava - Drina, za čiju prvu fazi je potrebno izdvojiti 30 miliona evra.

Projekat Sava - Drina koridor, kako su istakli u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, obuhvata slivove rijeka Save i Drine u Srbiji, Crnoj Gori i Srpskoj, dok se uključenje FBiH zbog proceduralnih razloga očekuje u narednoj godini.

Prema riječima vršioca dužnosti pomoćnika ministra u resoru vodoprivrede Milana Gavrića, realizacija projekta je planirana u dvije faze.

- Prva faza, koja je planirana u periodu 2020-2024. godine na teritoriji Srpske, obuhvata infrastrukturne mjere, koje su već pripremljene. Neinfrastrukturne mjere predstavljaju pripremu za sljedeću fazu projekta, koja je predviđena po razrađenim aktivnostima od 2023. do 2028. godine - kazao je Gavrić.

Dodao je da su imali mnogo posla prilikom pripreme za ovaj projekat, kroz koji će biti uređeno i korito rijeke Vrbas, Gomjenice u Prijedoru i druga.

- Početak aktivnosti na projektu je planiran u prvoj polovini ove godine. Međutim, velika odgovornost je i na lokalnim zajednicama koje su kandidovale projekte da pripreme dokumente koji su neophodni za početak gradnje - rekao je Gavrić.

Dodao je da će prijedloge, koji nisu bili dovoljno spremni, uvrstiti u listu projekata za koje će se pripremiti adekvatna tehnička dokumentacije kroz ovaj program u skladu sa zahtjevima kreditora i koji će biti kandidovani u drugoj fazi projekta Sava - Drina.

Kao i ranije, značajna sredstva u ovu oblast ulažu se, kako je naveo, kroz projekte putem Evropske investicione banke (EIB) ili kreditima Svjetske banke, te određene grantove Evropske komisije i drugih međunarodnih institucija, kao što je UNDP.

- Procedure Svjetske banke su veoma rigorozne i striktne. Kroz njihove projekte se sprovode procedure koje su zahtijevane evropskim direktivama o vodama i zaštiti životne sredine. Tako da, pored aktivnosti koje su klasične za sve projekte, tu su i studije uticaja na životnu sredinu, detaljne studije ekonomskih uticaja, planovi preseljenja i slična dokumenta koja tek treba da se uvedu i zažive u Srpskoj - rekao je Gavrić i dodao da ovo ministarstvo kroz saradnju sa Svjetskom bankom već godinama sprovodi te procedure.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je, kako kaže Gavrić, jedno od rijetkih u Srpskoj, ali i u BiH koje je u potpunosti osposobljeno za te aktivnosti putem Jedinice za koordinaciju projekata.

Topole

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je, prema riječima Milana Gavrića, prepoznalo neiskorišćenost kapaciteta zemljišta u vodnom pojasu, te je kandidovalo osnivanje energetskih i plantaža topola u vodnom pojasu rijeka Save i Vrbas.

- To ima višestruku korist, između ostalog, zaštitu od voda. Pored plantaža, planirano je i uspostavljanje rasadničkog centra u istom prostoru - istakao je Gavrić.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram