Sat meri i pritisak i aktivnost srca

Japanski inženjeri napravili su uređaj koji će umnogome da olakša život obolelima od hipertenzije. Nema manžetne i pumpanja, svi podaci ostaju zabeleženi, a merenje je moguće u svakoj situaciji više puta tokom dana

FOTO: novosti.rs

MERENjE krvnog pritiska biće mnogo jednostavnije nego što je sada. Japanski inženjeri napravili su sat koji precizno registruje vrednosti krvnog pritiska i aktivnost srca. Ova nova naprava umnogome će olakšati život onima koji boluju od hipertenzije, a naročito onima koji teško kontrolišu nagle poraste i padove krvnog pritiska. Zasad, ovaj ručni sat može da se kupi u Americi i Japanu, i košta oko 500 dolara.


Profesor dr Dragan Simić, načelnik Odeljenja za aritmologiju i kliničku kardiologiju Kliničkog centra Srbije, kaže da je novi sat prilično jednostavan za upotrebu i da nema manžetne i pumpanja da bi se registrovao pritisak u krvnim sudovima.


- Na satu postoji malo metalno polje na koje se prisloni prst i nakon kratkog vremena se pokažu vrednosti krvnog pritiska, a može da se uradi i jednokanalni EKG - objašnjava profesor Simić. - Pacijent zahvaljujući ovom uređaju može da meri pritisak u svakoj situaciji više puta tokom dana i da njegove vrednosti memoriše ili zabeleži na papir.


Dnevnik vrednosti krvnog pritiska tokom određenog vremenskog perioda veoma je značajan za što bolju kontrolu i terapiju hipertenzije.


- Najnovija preporuka Evropskog udruženja za hipertenziju je da bi pacijenti koji boluju od visokog krvnog pritiska trebalo da ga češće kontrolišu u kućnim uslovima i da o tome vode evidenciju - kaže profesor Simić. - Isto kao što oboleli od dijabetesa beleže kada im skače, a kada opada nivo šećera u krvi, tako bi trebalo da se ponašaju i oboleli od hipertenzije. Kućni monitoring je od velikog značaja za nas lekare. Jer, kada pacijent dođe na redovnu kontrolu, na osnovu podataka o tome kako se pritisak kontrolisao određeno vreme, možemo da propišemo efikasnu terapiju, kao i da ga podučimo kako da je prilagodi u određenim kriznim situacijama.


Mogućnost da sat uradi i EKG zapis, kako objašnjava profesor Simić, nije od direktnog značaja za pacijenta, jer EKG može da tumači samo lekar, ali je bitno to što oboleli može da zabeleži situaciju kada je došlo do promene u srčanom ritmu ili do bola u grudima.


- Postoji mogućnost da EKG zapis pacijent momentalno prosledi lekaru i da se po potrebi reaguje - kaže profesor Simić. - Osim toga, to što pacijent može sam sebi da uradi EKG je vrlo značajno jer je u kliničkim uslovima tokom ispitivanja ponekad teško uhvatiti aritmije na koje se bolesnik žali.


Naš sagovornik kaže da aritmije nisu uvek benigne, pogotovo kod starijih ljudi:


- Vrlo je bitno da se registruje momenat kada pacijent ima tegobe, koje često dok leži u bolnici i kada je okružen lekarima ne mora da ima.


MANjE INFARKTA


NOVI sat za merenje krvnog pritiska, prema rečima profesora Dragana Simića, omogućiće bolju regulaciju hipertenzije, što bi posledično moglo da dovede do manjeg broja srčanih i moždanih udara.


- U našoj zemlji nije mali broj pacijenata koji se kasno jave lekaru, jer nisu na vreme prepoznali infarkt ili šlog - kaže profesor Simić.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram