SASTALI SE DODIK, ČOVIĆ I IZETBEGOVIĆ Na dnevnom redu FORMIRANJE VLASTI na nivou BiH

Predsjednici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik sastali su se u Sarajevu kako bi razgovarali o formiranju vlasti.

Sastanak se održava u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, a tema razgovora biće formiranje vlasti na nivou BiH.

Dodik i Čović već sedmicama insistiraju da se što prije imenuje mandatar za sastav novog saziva Savjeta ministara BiH, odnosno da se na poziciju predsjedavajućeg izabere Zoran Tegeltija iz SNSD-a.Na drugoj strani, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) odbija dati saglasnost za imenovanje Tegeltije sve dok se ne otkoči NATO put BiH.

Zbog političkih odnosa vezanih za imenovanje novog saziva Savjeta ministara BiH već duži period u potpunoj je blokadi rad Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, SNSD-ovi poslanici ne pristaju na to da se zakaže sjednica državnog organa zakonodavne vlasti sve dok se ne imenuje mandatar za sastav Savjeta ministara BiH.

U srijedu je zakazana konstitutivna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, a na kojoj će federalni parlamentarci izabrati delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

žTo će u praksi značiti da će uskoro biti kompletirana i zakonodavna vlasti na nivou BiH s obzirom na to da je Narodna skupština RS već izabrala državne delegate iz reda srpskog naroda

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram