ŠAROVIĆA ČEKA ŽESTOKA BITKA “Vladajući unaprijed zauzeli rovove, treba nam jak SDS”

Novi predsjednik SDS Mirko Šarović vjeruje da ta stranka može da bude opet stranka broj jedan u Republici Srpskoj.

FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Mi moramo biti potpuno spremni, djelovati kao jedan organizam ukoliko želimo da opet povratimo povjerenje i budemo najbolji – kazao je Šarović u intervjuu Slobodnoj Evropi.


Govoreći o formiranju Savjeta ministara BiH, Šarović kaže da pitanje oko NATO nije jedini kamen spoticanja kod stranaka koje su stvorile koaliciju, SNSD, SDA i HDZ.


– U fokusu je ovo pitanje oko NATO i javnost misli možda da je to jedini kamen spoticanja. Meni se čini da nije samo to u pitanju, nego da postoje i razlike uopšte o shvatanjima strukture izvršne vlasti na nivou BiH sasvim drugačija u političkom smislu – kazao je Šarović.


Prema njegovim riječima, glavni partneri, koji su započeli ovu aktivnost, duboko se razilaze oko mnogih ključnih pitanja.– Postoji strah i zebnja da li uopšte mogu zajedno i da li će se koalicija raspasti čim se sastavi. Mislim da je to sada razmišljanje i kod onih koji nisu dio stranačkih struktura. Na šta će to ličiti sutra, takav Savjet ministara sa političkim strankama, koje su u nekoj vrsti koalicije, odnosno partnerstva, a s druge strane, zauzeli su unaprijed rovove koje je, rekao bih, teško prevazići – rekao je Šarović.

Što se tiče koalicije SDS i SNSD, Šarović kaže da je bilo različitih mišljenja o tome što je i razumljivo za jednu političku organizaciju s obzirom na ovu situaciju oko formiranja vlasti u BiH.


– Moja ocjena je bila, i nastojao sam da to podijelim sa svojim partijskim kolegama, da je taj naš jaz sa SNSD-om proteklih godina bio toliko veliki da nije za očekivati da mi sada obučemo neko novo odijelo i uskočimo u koaliciju – kazao je Šarović.


On kaže da mu je prioritet formiranje stranačkih organa.


– Prije svega mislim na konstituisanje glavnog odbora i predsjedništva i mislim da je to neophodno prije nego što uđemo u ono što je najvažnije, a to je priprema za izazove ili velike ciljeve koji stoje pred strankom, prije svega lokalni izbori koji su iduće godine. Mi moramo biti potpuno spremni, djelovati kao jedan organizam ukoliko želimo da opet povratimo povjerenje i budemo najbolji -kazao je Šarović.


Upitan da li SDS može prevazići slabosti i postati vodeća stranka u Republici Srpskoj, kaže da može i da je on optimista.


– Ja sam optimista i mislim da možemo, inače se ne bih prihvatio ovog posla da u to ne vjerujem, ali potrebno je da svi zajedno radimo za takvo nešto. Mislim, prije svega, da izgradimo jasnu, prepoznatljivu politiku, da budemo prepoznati, drugačiji od naših konkurenata, da iskažemo i uvjerimo glasače u tu našu politiku i snažno vjerujem da mi možemo da budemo opet stranka broj jedan u Republici Srpskoj – kazao je Šarović u intervjuu Slobodnoj Evropi.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram