Sankcije bezvrijedne: Turska nastavlja da traži gas kod Kipra, šalje još jedan brod

ANKARA, Turska je saopštila da je sankcije EU neće spriječiti da nastavi traženje gasa u vodama kod Kipra, ocjenivši da su one bezvrijedne.

FOTO: capital.ba

On je naveo da je EU bila “primorana da donese bezvrijedne odluke pod pritiskom kiparskih Grka i Grčke” i najavio da će Turska u istočni Mediteran poslati novi brod kako bi pojačala aktivnosti na traženju gasa.


“Ako donosite takve odluke protiv Turske, mi ćemo povećati naše aktivnosti. Imamo tri broda (za traženje gasa) u istočnom Mediteranu, poslaćemo i četvrti”, kazao je šef turske diplomatije.


Ministri spoljnih poslova zemalja EU juče su uveli sankcije Turskoj zbog traženja gasa u vodama koje spadaju u isključivu ekonomsku zonu Kipra, članice Unije.


Ministri su naveli i da su suspendovali razgovore s Turskom o sporazumu o vazdušnom saobraćaju i dijalog Turske i EU na visokom nivou, i da će od Evropske investicione banke zatražiti da “preispita” pozajmice Ankari.


Šefovi diplomatija članica EU podržali su prijedlog Evropske komisije za smanjenje finansijske pomoći Turskoj za narednu godinu i upozorili da se radi na dodatnim “ciljanim mjerama” za kažnjavanje Turske koja je 2005. počela pristupne pregovore s EU.


Unija je uvela sankcije zvaničnoj Ankari u vrijeme kada se Turska suočava s mogućnošću uvođenja američkih sankcija zbog kupovine ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400 za koji Vašington navodi da nije u skladu s opremom NATO i da predstavlja prijetnju za program američkih naprednih aviona F-35. Turska je u petak počela da dobija dijelove sistema S-400, a nove komponente iz Rusije stigle su juče.


Tursko ministarstvo spoljnih poslova juče je kritikovalo EU zbog ignorisanja prava kiparskih Turaka i optužilo Uniju za “predrasude i pristrasnost”.


“Odluke Savjeta za spoljne poslove EU donjete na jučerašnjem sastanku ni na koji način neće uticati na odlučnost naše zemlje da nastavi s aktivnostima traženja gasa u istočnom Mediteranu”, navelo je tursko ministarstvo spoljnih poslova.


Ministarstvo je dodalo da je Turska rješena da brani svoja i prava kiparskih Turaka.


Dva turska broda u pratnji ratnih brodova traže gas na oba kraja etnički podeljenog Kipra. Treći turski brod za istraživanje takođe se nalazi u toj oblasti.


Turska tvrdi da ima prava na određene zone u tim vodama, a da Turci iz otcjepljene, međunarodno nepriznate Turske Republike Severni Kipar polažu pravo na ostale zone.


Slanjem mirovnih truipa UN 1964. godine Kipar je podjeljen zbog upornih međunacionalnih sukoba sa nekoliko stotina poginulih.


Turska je 1974. godine okupirala sjever naseljen turskom manjinom i proglasila “Tursku Republiku Sjeverni Kipar” koju samo ona priznaje. Turska je na okupirani sjever ostrva doselila više od 35.000 vojnika s porodicama i druge naseljenike.


Kipar je 2004. primljen u EU, ali povlastice članstva uživa jedino slobodni, južni dio ostrva, Republika Kipar.


Vlada Kipra je saopštila da će preduzeti pravne korake protiv svih naftnih i gasnih kompanija koje pružaju podršku turskim brodovima u potrazi za gasom.


Kipar je već izdao oko 20 međunarodnih naloga za hapšenje protiv zvaničnika tri međunarodne kompanije koje pomažu jednom od dva broda koji buši na 68 kilometara od zapadne obale Kipra. Beta

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram