Connect with us

Bosna i Hercegovina

Salihović: Dajte mi 100 godina zatvora, ali ovako ne može

Published

on

Glavni pretres u disciplinskom postupku protiv Gorana Salihovića, suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH, nastavljen je danas pred Prvostepenom komisijom.

Javnost je i danas isključena, zbog čega je Salihović negodovao.

“Donijeli ste odluku da će biti javan, a sad ne date ništa! Zbog čega krijet?. Ja ću opet izaći, ovo je inkvizicija! U komunizmu se nije tako radilo. Dajte pauzu, dajte mi otkaz, 100 godina zatvora, ali ne može ovako!“, negodovao je Salihović, koji je ipak ovaj put ostao na glavnom pretresu.

Uoči pretresa Salihović je reagovao i na istupe ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, istakavši da Mektić iznosi laži i nesitine te uvrede “koje ruše ovaj sistem”.

Poručio je da će ga on i njegove kolege tužiti za klevetu i pozvao VSTV da stane u odbranu sudija i tužilaca od Mektićevih napada.

Podsjećamo, Salihović je 13. februara napustio glavni pretres zato što je bio zatvoren za javnost. Pristup je bio dozvoljen samo fotoreporterima, dok novinarima nije bilo dozvoljeno praćenje saslušanja Salihovića, zbog čega su on i njegov advokat Rifat Konjić napustili pretres.

Salihović je po disciplinskoj tužbi, koju je podnijela Kancelarija disciplinskog tužioca sredinom prošle godine, optužen za niz prekršaja dok je bio na čelu Tužilaštva BiH, a protiv njega je Tužilaštvo BiH i zvanično pokrenulo krivičnu istragu.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH je povodom zahtjeva Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH u septembru prošle godine donijela odluku da se Salihović privremeno udaljava sa dužnosti glavnog tužioca i tužioca u istom tužilaštvu do okončanja disciplinskog postupka.

Salihoviću se na teret stavlja da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Popularno