Ruska kompanija pravi “svemirski taksi” za turiste

MOSKVA, Ruska kompanija Energia planira da napravi “svemirski taksi” koji bi odvezao ljude na Mjesec. Energia je otkrila planove da radi na svemirskoj letelici teškoj 11,4 tone koja bi teret i kosmonaute prevezla na površinu Mjeseca za pet dana.

Kompanija tvrdi kako bi ovakva letelica značajno smanjila troškove lunarnog puta ako bi pristanište bilo na pola puta između Zemlje i Mjeseca.

“Misija u kojoj će učestvovati letjelica Rivok smanjiće troškove za trećinu od misije svemirskog broda Federacije”, rekao je Juri Makušenko iz Energie.
Projekat Rivok najavljen je ove nedjelje na međunarodnoj konferenciji o istraživanju svemira koja je održana u blizini Moskve. Šatl će biti poslat na Međunarodnu svemirsku stanicu uz pomoć Sojuz broda i Angara rakete.

Drugim lansiranje na svemirsku stanicu će biti poslat “akcelerator blok” koji će se ponašati kao gorivo za Rivok. To je drastično jeftinije od potrebe za raketom jer sve što će biti potrebno je svemirski brod i gorivo koje će podići putnike u Zemljinu orbitu.

Kada se bude vraćao iz mjesečeve orbite Rivok će otvoriti “kišobran” površine 55 kvadratnih metara koji bi se razgradio kada bi ušao u Zemljinu atmosferu.

Probni let trebalo bi da bude obavljen 2024. godine, a prvi turisti bi trebalo da se nađu na Mjesecu 2030. godine. b92

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram